Visszacsatolnák Koszovót, büntetnék Tőkést

2010. július 24., szombat, Közélet

Románia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, és úgy véli, hogy az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága (ICJ) ,,korlátozott jelleggel" vizsgálta meg az ügyet — derül ki a külügyminisztérium tegnapi közleményéből. Románia szerint az ICJ nem vizsgálta meg, hogy a függetlenséget kimondó nyilatkozat törvényes módon vezetett-e egy új állam létrehozásához, sem azt, hogy a nemzetközi jog feljogosítja-e Koszovót függetlenségének kikiáltására.

,,Románia ezért továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, és reméli, hogy Belgrád és Pristina között újrakezdődik a párbeszéd olyan megoldás érdekében, amely mindkét fél- nek megfelel" — olvasható a közleményben. Kiadatásával egy időben megindult az össztűz Tőkés László ellen: a tusványosi szabadegyetemen elhangzott, a Koszovóban kiharcolt autonómiára vonatkozó kijelentését rég látott felháborodással fogadták a román politikusok. Emil Boc kormányfő nyitotta a sort: figyelmeztetett arra, hogy ,,Romániának van egy alkotmánya, amelyet nem vitatni kell, hanem tiszteletben tartani". Az SZDP több szinten is megszólalt: Titus Corlăţean alelnök Traian Băsescu államfőtől és Teodor Baconschi külügyminisztertől is elvárja, hogy elítéljék Tőkés ,,teljesen elfogadhatatlan" nyilatkozatait. Főleg azt sérelmezik, hogy az EP-képviselő utcára küldené a magyar nemzetiségű román állampolgárokat, hogy elérjék az autonómiát, sőt, a függetlenséget, hiszen az alkotmány szerint ezek a célkitűzések nem elérhetőek békés eszközökkel. Az alelnök leszögezte: az SZDP nem fogadja el az etnikai alapú autonómiát, és már egy hónapja aggódik az egységes, független, szuverén és oszthatatlan nemzetállamért; amikor a magyar országgyűlés elítélte a trianoni döntést, állásfoglalásra kérte a miniszterelnököt, kormányt, külügyminisztert, de azok csak ,,szégyentelenül hallgattak". Az SZDP a többi román pártot is megkeresi, de főleg a DLP-től várja az elhangzottak egyértelmű elutasítását. A párt egyik EP-képviselője, Corina Creţu pedig bejelentette: ősszel kérni fogja Tőkés László visszahívását az EP alelnöki tisztségéből, ahová a DLP ,,aljas" támogatásával került, annak a pártnak a segítségével, amely az államelnökkel együtt felelős a magyar radikalizmus feléledéséért. ,,A Hágai Nemzetközi Bíróság döntése megerősíti Koszovó precedens értékét, ennek szeparatista történelme több európai vagy a világ más tájain található állam területi egységét veszélyezteti", fejtegette, és elutasított minden párhuzamot a romániai magyarság helyzetével. Horia Grama Kovászna megyei SZDP-elnök egyenesen kiutasítja Tőkést: ,,üljön legalább egy évet Koszovóban, sőt, kérjen koszovói állampolgárságot, ha annyira tetszik neki". Véleménye szerint az RMDSZ köteles elhatárolódni Tőkés nyilatkozatától, hisz hatalmon vannak, képviselőik fontos tisztségeket töltenek be Románia kormányában. Természetesen Vadim Tudor is megszólalt, hosszasan ecsetelte a romániai magyarok jó dolgát és a székelyföldi románok sanyarú életét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-07-24: Közélet - :

Eszközök és autonómiatörekvések a Kárpát-medencében (21. Tusványosi Szabadegyetem és Diáktábor)

A Kárpát-medencei magyarság autonómiatörekvéseibe, a magyar politikai szervezetek helyzetébe nyújtott betekintést a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) tegnapi nyílt ülése Tusnádfürdőn, amelyen a közös cél eléréséhez vezető eszközöket is számba vették az előadók.
2010-07-24: Közélet - Czegő Zoltán:

Üzenet Tusnádfürdőre (Példás népek)

A világháborúk utáni nagy osztozkodásban egyik jelszó volt: POFA BE A NEMZETI ÜGYEKBEN!