Ötvenöt ország ismerné el Koszovót

2010. július 27., kedd, Világfigyelő

A világ ötvenöt országa ,,nagyon közel" van ahhoz, hogy elismerje Koszovót független államnak — jelentette ki a szerb külügyminiszter tegnap a belgrádi parlamentben a közszolgálati tévé jelentése szerint.

A szerb kormány mindent megtesz, hogy az államelismerések száma a lehető legkisebb legyen — mondta Vuk Jeremic a parlament Koszovónak szentelt rendkívüli ülésén, amelyet azután hívtak össze, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság a múlt héten úgy foglalt állást, nem ellentétes a nemzetközi joggal a 2008 februárjában kihirdetett koszovói függetlenségi nyilatkozat.

,,Ez nehéz pillanat Szerbia számára, eltökéltnek kell lennünk" — mondta Jeremic. A kormány szerint a szerb egység demonstrálására hivatott ülésen a 250 képviselőből 215 jelent meg. Ott volt a parlamentben Boris Tadic szerb elnök és Dusan Batakovic, a hágai bíróság előtt Szerbiát képviselő jogászcsapat vezetője is. A szerb külügyminiszter elmondta, kész viselni az eddigi Koszovó-politika ,,minden következményét", ha a nemzetközi intézmények előtt az kudarchoz vezet. Hozzátette, vállalja a teljes felelősséget. A kormányhoz közelálló, rendszerint jól értesült Blic lap azt írta tegnapi számában, Belgrád olyan jelzéseket kapott Washingtonból, amelyekből kiderült, az amerikai vezetés szeretné, ha Jeremic távozna a külügyminiszteri tisztségből, mert ez előmozdítaná a megegyezést Koszovó ügyében.

A tegnap délben kezdődött rendkívüli parlamenti ülés egyetlen napirendi pontja a kormány által beterjesztett parlamenti határozat elfogadása. A dokumentumban az áll többek között, hogy a hágai bíróság tanácsadó véleménye ,,nem legalizálta Koszovó etnikai alapú elszakadását", és a parlament ,,elkerülhetetlennek tartja, hogy békés úton, tárgyalások révén jussanak olyan tartós megoldásra Koszovó ügyé­ben, amely mindkét félnek elfogadható, összhangban áll a szerb alkotmánnyal, és amely elősegíti a szerb és az albán nép történelmi megbékélését csakúgy, mint a régió békéjét és stabilitását". A szerb alkotmány preambulumába néhány éve belefoglalták, hogy Koszovó Szerbia elválaszthatatlan része. Az alaptörvény e módosítása óta szerb politikusok előszeretettel hivatkoznak erre a kitételre, ha Koszovó kérdése bármilyen összefüggésben szóba kerül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-07-27: Gazdakör - :

Új típusú támogatás a hegyvidéki tejtermelőknek

A román kormány július 21-i ülésén hagyta jóvá a szakminisztérium által előterjesztett új, célirányos támogatási forma elindítását a hegyvidéki, illetve hátrányos helyzetű zónában tejet termelő gazdák számára.
2010-07-27: Világfigyelő - :

Titkos iratokat szivárogtattak ki (Aggódik az Egyesült Államok)

Feltételezett háborús bűnök, civilek elleni bosszútámadások és áruló szövetségesek. 90 000 titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra a svéd központú Wikileaks weboldal az afganisztáni háború csaknem egy évtizedes történetéből.