Illyefalvi napokMi fért rá Illés szekerére?

2010. július 27., kedd, Közélet
Minden, mi szép, nemes és jó: egynapnyi meleg, szép, napos idő és egynapnyi borús-esős.

Bár úgy nézett ki, hogy az égiek, az egyre tűrhetetlenebbé váló esők miatt pont az, ami az Illés jelképes szekere elé illenék, mármint a ló, a népünnep második napjának fő műsorszáma, a munkalószemle elmarad, esőben is akadt kedv és néző a lovas- és szekeresversenyre, a lovas teherpróbára, a különleges fogatok parádézására. Csak a témához kapcsolódó lószerszám és a ló által vontatott mezőgazdaságigép-kiállítást nem akadályozhatta meg az időjárás. Pénteken a római katolikus templomban Fodor Imre polgármester üdvözlő szavai után a brassói Gaudeamus kvartett hangversenyével nyitották az Illés-napi népünnepélyt. Hétköznapjaink egyre elhalványuló emlékévé válna a sok-sok, mindennapi kenyerünkhöz kapcsolódó nemes hagyomány, ha Illyefalva nem lenne hű minden évben megszervezni az aratóversenyt, amelyre ugyancsak rácsodálkozott a fiatal nemzedék, a messziről érkezettek, mert egyre kevesebb alkalom akad arra is, hogy szemünk előtt szülessék az igazi tömör és pityókás házi kenyér.

A LAM Alapítvány tangazdaságának belső udvarán sütötték a lángost, a kürtőskalácsot, népi műsor pörgött, és a tejbárban örvendeztek a gyerekek, akik simogathatták a legkedvesebb háziállatokat. Kitelt minden az összefogás és a szponzorok nyújtotta anyagiakból. Nem túlzás azt mondani, hogy az egyre erősödő helyi magyar művelődési mozgalom napja volt szombat, amikor a Já(t)cint gyermek- és az IKE színjátszó csoportjai meggyőztek arról, hogy mennyire fontos még mindig a színjátszó mozgalom. Az Illisz ifjúsági sátorban zajlott a gyerekek és a fiatalok programja (erőpróbák, bábszínház). Alkalom volt arra is, hogy köszöntsék a falunapon nagykorúvá vált fiatalokat, a 101 éves Hoffman Máriát, illyefalva újszülöttjeit.

Bár nem Szent Illés próféta a védőszentje a római katolikus templomnak, vasárnap itt tartották meg az ünnepzáró ökumenikus istentiszteletet. T. Kacsó Sándor plébános celebrálta a szentmisét, Máté evangéliuma alapján hirdetett igét t. Gáspár-Babos Etele Tamás református lelkipásztor. Fellépett a helybeli ökumenikus vegyes kórus. Igazi népünnepély volt, amelyre eljöttek Illyefalva testvértelepülései, Nagyszénás, Lovasberény és Taliándörögd képviselői. Zenélt a Folker együttes, fellépett Antal Tibor gyimesi népzenész, s a szabadtéri színpadon elhangzott a baróti Tókos Melinda etnopopkoncertje, koncertezett a Jocó Junior, utcabált tartottak a Szivárvány együttessel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-07-27: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

És mégis autonómia

Mikor szívbajt kapnak a román pártok képviselői egy-egy hangsúlyosabb romániai magyar követeléskor — ami általában Tőkés László nevéhez fűződik —, két dolog derül ki: a magyar politikai közképviseletek önmagukba fordulva, maguk elé beszélve politizálnak, hangjuk csak legritkább esetekben jut el Bukarestig.
2010-07-27: Közélet - :

Az ENSZ elé kerül az autonómiánk

Az ENSZ elé kerül Az erdélyi magyarok kérdése az ENSZ Emberjogi Főbiztossá­ga elé kerül. Augusztus 10-re tűzték ki megvitatásra azt a dokumentumot, amelyet a Pro Regio Siculorum Egyesület, a Bolyai Kezdeményező Bizottság és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács juttatott el.