Az ENSZ elé kerül az autonómiánk

2010. július 27., kedd, Közélet

Az ENSZ elé kerül Az erdélyi magyarok kérdése az ENSZ Emberjogi Főbiztossá­ga elé kerül. Augusztus 10-re tűzték ki megvitatásra azt a dokumentumot, amelyet a Pro Regio Siculorum Egyesület, a Bolyai Kezdeményező Bizottság és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács juttatott el.

A beadvány Székelyföld területi autonómiájának megadását és az erdélyi magyarság önálló oktatási rendszerének kiépítését sürgeti. Megoldásként a beadványozók azt javasolják, hogy Székelyföld kapjon területi autonómiát, és így alakuljon át önálló fejlesztési régióvá. Ez az intézkedés a világ számos országában biztosította a nemzeti kisebbségeknek a biztos fejlődés és identitásuk megőrzésének lehetőségét — áll a szövegben. A petíció szerzői ugyanakkor azt is kérik, hogy az erdélyi magyarságnak legyen önálló oktatási rendszere, mivel csak ez biztosíthatja a természetes identitás megőrzését és fejlődését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-07-27: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Mi fért rá Illés szekerére? (Illyefalvi napok)

Minden, mi szép, nemes és jó: egynapnyi meleg, szép, napos idő és egynapnyi borús-esős.
2010-07-27: Közélet - Iochom István:

Gelencei székely kapu Magyaroszágra

A Magyarok Világszövetsége felhívása nyomán a székely székek egy-egy székely kaput állítanak a szegedi Vértónál tavaly felavatott Székely Himnusz-emlékműhöz vezető úton.