A múlt hétTusványos a szokványos

2010. július 27., kedd, Közélet
De azért, hogy ne legyen posványos, minden évben vannak ott új dolgok is! Csak éppen azokról a román média nemigen tesz említést.

Csak az autonómiával kapcsolatos ügyeket lobogtatják fennhangon. Ez úgy kezdődik, hogy Tőkés László kikiáltja jó hangosan az éterbe az autonómiát, ami a szolgálatos hazafiakból heves allergiás tüneteket vált ki. A tünetek úgy nyilvánulnak meg, hogy az aggódó politikusok hanyatt-homlok menekülnek a kereskedelmi televíziókhoz, ahol habzó szájjal és vérben forgó szemekkel kezdik el védeni Románia területi egységét. Számon kérik az elnöktől és a kormánytól, hogy miért nem üzennek hadat az autonómia és Tőkés László ellen. Ezek után a romániai magyarok elkezdik magyarázni, hogy szó sincs Románia szétdarabolásáról. Ezt viszont a román hazafiak nem hiszik el. Közben elkezdenek nekünk alkotmánytanból órákat adni. A tavaly Băsescu elnök tanítgatta a székelyeket az alkotmány első cikkelyére, hogy: Románia egységes nemzetállam. Az idén ezt a feladatot Boc miniszterelnökre bízta, aki szintén előrántotta az alkotmányt, és felmutatta, mint egy véres kardot: az alkotmány nem teszi lehetővé az autonómiát! Tőkés László ezek után mondta, hogy ha kell, akkor az utcára is ki kell vonulni az autonómiáért. Miniszterelnök-helyettesünk, Markó Béla meg azt, hogy ő tud egy sokkal jobb helyet a harcra, s ez a kormány, amiben ők már benne vannak: nyakig. Közben Băsescu elmondta, hogy olyan autonómia lesz a magyaroknak, akár a románoknak. Bár az idén nem említette, de mi már tudjuk: Szé­kelyudvarhelyen is olyan, mint Caracalban. A baj csak az, hogy ha ezek után a caracali románok azt mondják, nekik egyáltalán nem kell autonómia. Ebből az következik, hogy nekünk is olyan lesz.

Közben a magyar miniszterelnökünk, Orbán Viktor többször is találkozott a mi elnökünkkel Băsescu Traiannal. Megköszönték egymásnak és a magyaroknak azt, hogy mindkettőjüket hatalomra juttatták. Ezen kívül Orbán Viktor megköszönhette azt is, hogy Băsescu elnök megtanította, miként kell állampolgárságot adni más állampolgároknak: úgy ahogyan ő a moldáviaiaknak, vagyis nem papolunk róla, hanem megadjuk.

Egyébről is cserélhettek eszmét, olyasmiről, amit nekünk nem kötöttek az orrunkra. Feltételezhető, hogy Orbán azt próbálta eltanulni Băsescutól, miként lehet egy személyben államelnök és a kormányt is ő vezeti Bocon és árkon-bokron keresztül.

Băsescu meg azt puhatolhatta Orbántól, miként sikerült neki két futballmeccsnézés közben elküldeni szivarért a Nemzetközi Valutaalapot (IMF).

Végezetül megszervezték a következő, két kormány közötti közös ülést, ahol majd ismét egy jót beszélgetnek. A két államférfi biztosan, kölcsönösen biztosította egymást kölcsönös támogatásáról. Leszögezték kölcsönösen, hogy kölcsönt nem szabad felvenni az IMF-től.

Búcsúzóul a magyarországi delegáció kiforgatta zsebeit, és megmutatta a román népnek, hogy egy darabkát sem visz el Erdély szent földjéből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-07-27: Közélet - :

Bukarestben tárgyal az IMF küldöttsége

Ismét Bukarestben tárgyal a román hatóságokkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely a Romániának nyújtott hitel soron következő felülvizsgálatát végzi. Az IMF küldöttségének következtetései alapján dönt a washingtoni pénzintézet arról, hogy folyósítja-e Romániának a tavaly márciusban kötött, húszmilliárd euró értékű többoldalú nemzetközi megállapodás hatodik részletét.
2010-07-27: Belföld - :

Hírsaláta

SZÉPASSZONY MINT FALTÖRŐ KOS. Elena Udreára bízta a demokrata párt, hogy visszaszerezze a politikai alakulat elveszített népszerűségét. A bukaresti szervezet ideiglenes elnöke, Udrea szombaton fényesre pucoltatta a Modrogan utcai pártszékházat, és bejelentette, szélesre tárják kapuikat minden olyan ember előtt, aki tenni akar Bukarestért és a pártért. A kérdés csak az, sikerül-e Elena Udreának — Băsescu példáját követve — a jelenlegi tizenkét százalékról kimozdítani a DLP-t. (Puterea)