Bukarestben tárgyal az IMF küldöttsége

2010. július 27., kedd, Közélet

Ismét Bukarestben tárgyal a román hatóságokkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely a Romániának nyújtott hitel soron következő felülvizsgálatát végzi. Az IMF küldöttségének következtetései alapján dönt a washingtoni pénzintézet arról, hogy folyósítja-e Romániának a tavaly márciusban kötött, húszmilliárd euró értékű többoldalú nemzetközi megállapodás hatodik részletét.

Az IMF által biztosított, csaknem 13 milliárd euró kölcsön hatodik részlete meghaladja a 900 millió eurót. Jeffrey Franks, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője újságírói kérdésre válaszolva tegnap elmondta: nem jelent veszélyt Románia esetében az a tény, hogy az IMF felfüggesztette a tárgyalásokat Magyarországgal. Hozzátette: az IMF valószínűleg lefelé módosítja a román gazdaság idei várható teljesítményét, miután a valutaalap legutóbbi becslése szerint stagnálásra számított, de azt sem zárta ki, hogy a bruttó össztermék (GDP) 0,5 százalékkal zsugorodik tavalyhoz képest. A módosításra azért van szükség, mert a kormány júliustól öt százalékponttal, 19 százalékról 24 százalékra emelte az áfát, és több adót is bevezetett, ezért a román GDP várhatóan még jobban zsugorodik. Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter korábbi becslése szerint a román GDP 1,5 százalékkal csökken az idén 2009-hez viszonyítva. A washingtoni pénzintézet felülvizsgálata várhatóan augusztus 4-ig tart. A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa a múlt hét végén hagyta jóvá 900 millió euró kiutalását Romániának: ez az országnak megítélt készenléti hitelkeret ötödik részlete volt. Románia ezzel eddig 9,32 milliárd euróhoz jutott a programból. Ezzel együtt az IMF jóváhagyta, hogy ismét puhították az idei deficitcélt. A román kormány és az IMF eredetileg abban állapodott meg, hogy Romá­nia az idén a hazai össztermékhez (GDP) képest 3,6 százalékos államháztartási hiányt céloz meg. Az idei célt már tavaly októberben 5,9 százalékra emelték, majd most tovább enyhítették a követelményt 6,8 százalékra. Az első negyedév után ugyanis kiderült, hogy a módosított hiánycél is teljesíthetetlen, sőt, az IMF elemzése szerint 9,1 százalékos deficit lett volna várható ez év végén sürgős kiegészítő intézkedések nélkül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-07-27: Közélet - Farkas Réka:

Ismét pusztított az ár

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka ismét számos háromszé­ki településen pusztított az árvíz. Összesen 230 gazdaságot, 130 házat árasztott el a hegyekről, dombokról lezúduló víz, a megá­radt patakok.
2010-07-27: Közélet - Kuti János:

Tusványos a szokványos (A múlt hét)

De azért, hogy ne legyen posványos, minden évben vannak ott új dolgok is! Csak éppen azokról a román média nemigen tesz említést.