Mi, hol, mikor?

2010. július 28., szerda, Mi, hol, mikor?

Háromszéki esőerdők

A cím olvastán ne gondoljon senki az Amazonas esőerdeire, esetünkben a fogalom a Csernáton pataka és a Torja-patak völgyi erdőségekre vonatkozik. Az esős napokon jártunk arra, és csodálkozva tapasztaltuk, hogy a patakok vize megduzzadt ugyan, de árvízveszély sehol sem volt. A negyven-ötven évvel ezelőtt tarvágás révén kopaszra nyírt hegyoldalakat beültették vagy beerdősödtek, s ezek a nagy kiterjedésű, fiatal erdők felfogják a csapadék nagy részét, és mintegy receptre adagolják a vizet a patakokba. Felvételünkön: kilátás a Grand Hotel Bálványos udvaráról a Bálványosfürdő fölötti erdőkre.

Kép és szöveg: Sylvester Lajos

Kiállítás

A kovásznai városi képtárban csütörtökön 18 órakor Toró Attila, a Camera Club Siculorum fotótársaság tagja megnyitja Lőrincz Zoltán és ifj. Lőrincz Zoltán nagyenyedi fotóművész közös tárlatát. Fellép: Szabó Sebők Áron, a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont volt tanulója.

Mikes-zarándoklat

Idén augusztus 31.—szeptember 5. között a Marosvásárhely—Csíkszereda—Giurgiu—Edirne—Gelibolu (Dardanellák)—Rodostó—Isztambul (Boszporusz)—Edirne—Csíkszereda—Marosvásárhely útvonalon tartják az 6. Mikes-zarándoklatot. A hatnapos zarándoklat célja II. a Rákóczi Ferenc és bujdosótársai, köztük a Mikes Kelemen által is bejárt útvonal bejárása. Érdeklődni a 0744 527 610-es telefonon vagy a robetiro@topnet.ro e-mail címen lehet.

Gyűjtés Baróton

Az erdővidéki adománygyűjtés során ma Baróton egész nap az önkéntesek az utcán, illetve házról házra járva gyűjtik az adományokat, melyeket az RMDSZ-irodában (a bányairoda földszintjén) is elfogadnak. További információkat nyújtanak, illetve újabb önkéntesek jelentkezését is várják. Telefon: 0267 377 773, 0746 089 140 vagy 0743 031 140.

Rádió

* Ma 11 órától a Sepsi Rádió (98,5 Fm) meghívottja Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az adás ideje alatt a hallgatók is kérdezhetnek a szerkesztőség 0367 620 630-as telefonszámán. A műsor interneten is hallható a www.sepsiradio.ro honlapon.

* A Marosvásárhelyi Rádió ma 12.15 órakor kezdődő, Miben segíthetünk? című műsorának meghívottja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki az árvíz okozta károk helyreállításával, a megyei fejlesztési programokkal, az útjavítási munkálatokkal, a három székelyföldi megye közötti együttműködéssel kapcsolatos hallgatói kérdésekre is válaszol a 0265 307 777-es vagy a 0365 424 433-as telefonon. Kérdéseiket feltehetik a mibensegithetunk@radiomures.ro e-mail címen, illetve a műsor ideje alatt SMS-ben is kérdezhetnek a 0755 044 519-es számon. Műsorvezető: Agyagási Levente.

Röviden

Anna-napi vásárt tartanak ma Uzonban. Sertést csak a község területéről szabad a vásárba vinni.

Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesztőségünkben (az új székházban, a kultúrpalotától jobbra) ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.

Áramszünet. Ma 9—15 óráig Nagyajtán és Középajtán, 12—14 óráig Kézdivá­sárhelyen a Nagy Mózes, Tavasz, Ráczok, Mesterek, Bod Péter utcában, valamint az 59-es, 60-as, 61-es, 62-es, 63-as udvartérben, csütörtökön 9—17 óráig Vargyason, péntekig naponta 9—17 óráig Uzonban a 3-as transzformátorállomás körzetében, 8.30—14 óráig Kézdivásárhelyen az Ady Endre, Kert és Patak utcában, pénteken 9—17 óráig Zabolán az 1-es, 2-es, 3-as, 6-os transzformátorállomás körzetében (kivéve a 4-es körzetét, a Csipkést), csütörtökön és pénteken 9—16 óráig Sugásfürdőn szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön ma 8—15 óráig az Árkosi úton.

Hibaigazítás. Diana Lolu rendőrtiszt, aki Koszovóban is teljesített szolgálatot, nem Kolozsváron, hanem a Brassó megyei Zernyesten született. A sajnálatos tévedésért az érintett és olvasóink elnézését kérjük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-07-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett, drága testvérünk, a szárazajtai születésű volt bükszádi
PÉPEL FERENC
életének 44. évében súlyos betegség után Magyarországon elhunyt.
Emléke szívünkben örökké élni fog.
Nyugodj békében.
Gyászoló szerettei
1016/b
2010-07-28: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Labdarúgás, I. liga
Az első forduló nem kedvezett az újoncoknak. A korábban már vereséget szenvedett Kolozsvári Egyetem mellett a Marosvásárhelyi FCM és a Brăneşti-i Győzelem is kikapott: Marosvásárhely—Brassó 0—1 (góllövő: Badea), Brăneşti—Gázmetán 2—3 (Olariu — 11-esből, Oprea, illetve Eric 2 — egyet 11-esből, Zaharia). Az első forduló után a Rapid áll az élen jobb gólkülönbségének köszönhetően, a sort Vaslui zárja. A II. forduló szintén négynapos lefutásban: pénteken Galac—Tg. Jiu, Vaslui—Marosvásárhely, szombaton Beszterce—Astra, Steaua—Craiova, Urziceni—Rapid, vasárnap Gázmetán—Temesvár, Brassó—Kolozsvári Egyetem, Dinamo—Sportul, hétfőn CFR—Brăneşti. (á)