Távozik a British Petroleum vezérigazgatója

2010. július 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Visszavonulása után évente 600 000 fontos (több mint 3 millió lejes) nyugdíjra számíthat Tony Hayward, a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért felelős British Petroleum (BP) októberben leköszönő vezérigazgatója. Hayward októberi távozását tegnap a BP hivatalosan is megerősítette, utóda az amerikai Bob Dudley lesz.

A vállalat nyugdíjazásra vonatkozó szabályai szerint azok a munkatársak, akik 2006. április 6-a előtt a BP alkalmazásában álltak, ötvenéves koruk után bármikor igényt formálhatnak a nyugdíjszámlájukon összegyűlt összegre. Hayward 53 éves.

Az október 1-jei hatállyal távozó szakember nyugdíjának értéke a 2009. december 31-i indexelés szerint 10,8 millió font volt, ez évi 584 000 fontos járadékot jelent. Ez az összeg visszavonulásáig még nőni fog.

Hayward közös megegyezéssel és egyévi fizetéssel — több mint egymillió font — távozik, és bónuszokra is igényt tarthat. A rekordveszteségeket elkönyvelő vállalatnál azonban csak év végén döntenek ezek kifizetéséről. A szakember hosszú távú befektetéseit is megtartja.

Az 53 esztendős vezérigazgató huszonnyolc éve dolgozik a BP kötelékében, és vélhetően a BP oroszországi vegyes vállalatának igazgatótanácsában folytatja munkáját. Haywardot a Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-i katasztrófája óta hevesen kritizálták, mondván, hogy nem szentel elég figyelmet a katasztrófa elhárításának. Tá­vozásának körülményei ismét bírálatok célpontjává tehetik a vállalatot.

A Tony Haywardot váltó 54 éves Bob Dudley lesz az első külföldi a nagy múltú vállalat élén. Dudley a környezeti katasztrófa elhárításában betöltött szerepe miatt Haywardnál jóval nagyobb népszerűségnek örvend, szakértők azonban nem számítanak arra, hogy amerikai származása miatt a vállalat helyzete könnyebbé válna az Egyesült Államokban.

Mint ismeretes, a Deepwater Horizon fúrótornyon április 20-án bekövetkezett robbanás tizenegy embert megölt, az elsüllyedt toronynál levő kútból pedig eddig mintegy 450 millió liter nyersolaj ömlött a Mexikói-öbölbe, súlyosan beszennyezve Louisiana és Florida amerikai államok tengerpartjait.

Tony Haywardot júliusban egy kongresszusi meghallgatáson is heves támadások érték: a törvényhozók korábbi kijelentései miatt azzal vádolták, hogy megpróbál kibújni a felelősség alól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-07-28: Magazin - :

William Faulkner hangfelvételei

A Virginiai Egyetem az interneten elérhetővé tette azokat a hangfelvételeket, amelyek az alatt a két év alatt készültek, amikor William Faulkner író az intézmény ösztöndíját élvezte az 50-es évek végén.
2010-07-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Aktivisták a töltőállomáson

A Greenpeace környezetvédelmi csoport aktivistái megszállták tegnap a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért felelős BP több londoni töltőállomását.