Tőkést nem lehet leváltani

2010. július 28., szerda, Közélet

Az Európai Parlament (EP) egyetlen alelnökét sem váltották még le, és soha sem cserélték le tisztségéből mandátumának lejárta előtt — közölte az Európai Parlament sajtóirodája.

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) korábban bejelentette: az EP őszi ülésszakának kezdetén kezdeményezi Tőkés László eltávolítását, mivel véleményük szerint az EP-képviselő álláspontja Székelyföld autonómiájával kapcsolatosan nem csupán Románia államisága szempontjából, de egész Európa számára veszélyes. Daniel Constantin, a Konzervatív Párt elnöke levelet írt Jerzy Buzek EP-elnöknek, kérte Tőkés László alelnöki tisztségéből való leváltását a tusnádfürdői „igen súlyos" nyilatkozatai miatt. Theodor Stolojan, a DLP elnökhelyettese viszont kijelentette: Tőkés László jelenleg az Európai Parlament alelnöke, és ott nem lehet játszani azzal, hogy „ma támogatod, holnap visszavonod".

Másrészt Cristian Preda demokrata liberális EP-képviselő egy blogbejegyzésében azt írja, hogy egy európai parlamenti alelnököt tisztségéből csak súlyos kihágások miatt függesztenek fel, nem politikai nyilatkozatok miatt, és ehhez az elnökök tanácsa háromötödének, utána pedig a parlamenti tagok kétharmadának szavazata szükséges.

Bűnvádi feljelentést tett a legfelsőbb bíróság mellett működő ügyészségen az SZDP kolozsvári szervezetének elnöke. Mircea Jorj bejelentette, már iktatták az ügyészségen a Tőkés elleni bűnvádi feljelentést. Szerinte Tőkés kijelentéseivel vétett a Románia területi oszthatatlanságára vonatkozó, az alkotmányban és a büntető törvénykönyvben is szereplő cikkely ellen, és etnikai konfliktusra bujtogatott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-07-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Stagnál a turizmus
Az idegenforgalom hektikus alakulását regisztrálták Háromszéken a 2009-es év hasonló periódusához képest — derül ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adataiból. Május végéig terjedő adatok szerint a falusi turisztikai egységekben 21 százalékkal emelkedett az érkező vendégek száma, a szállodákban ez a mutató 4 százalékos növekedést mutatott. A panziók ugyanakkor 3 százalékos visszaesést könyveltek el. Az eltöltött vendégéjszakák tekintetében ugyanakkor 51,23 százalékos visszaesést jegyeztek.
2010-07-28: Közélet - Iochom István:

Járhatatlan az út a Katrosában (Áradások Felső-Háromszéken)

Víz alatt a Porond Kézdiszentléleken
Az éjszakai felhőszakadás Felső-Háromszéket sem kerülte el, Esztelneken hétfőről keddre virradóra az Esztelnek pataka kilépett medréből. Néhol — például a Búzaszeren — 1,70 méter magasságban állt a víz. Kurtapatakot ezúttal kevésbé érintette, Esztelneken 4 és 5 óra között tetőzött az ár, 6 órakor az úton 60—70 cm-es víz hömpölygött. Az esztelneki porták mintegy negyven százalékát, udvarokat, veteményeskerteket, pincéket öntött el, a határban több mint ötven hektár ázik.