Áradások Felső-HáromszékenJárhatatlan az út a Katrosában

2010. július 28., szerda, Közélet

Víz alatt a Porond Kézdiszentléleken

Az éjszakai felhőszakadás Felső-Háromszéket sem kerülte el, Esztelneken hétfőről keddre virradóra az Esztelnek pataka kilépett medréből. Néhol — például a Búzaszeren — 1,70 méter magasságban állt a víz. Kurtapatakot ezúttal kevésbé érintette, Esztelneken 4 és 5 óra között tetőzött az ár, 6 órakor az úton 60—70 cm-es víz hömpölygött. Az esztelneki porták mintegy negyven százalékát, udvarokat, veteményeskerteket, pincéket öntött el, a határban több mint ötven hektár ázik.

Bereckben hajnalban a község Lemhény felőli részén a Bereck pataka is udvarokat, pincéket öntött el, a Kászon pataka a Katrosában szintén, az Evita tábor közelében pedig házmagasságban az útra omlott a hegyoldal, ezért a rendőrök lezárták a közúti forgalmat Csíkkozmás irányában.

Délelőtt Kézdiszentléleken a lakosság lapátokkal vonult a Porondra. A Kászon patakának szintje óráról órára látványosan emelkedett, a környék lakói homokzsákokból félméteres gátat építettek, ám erőfeszítésük hiábavalónak bizonyult, délután az ár elöntötte a Porondot, udvarok, pincék és kertek, a patak partján levő cigányputrik s még négy-öt ház került víz alá. Balogh Tibor polgármester szerint ehhez hasonló árvizet 1970-ben éltek meg.

Tegnap délutánra várták a lezúduló, nagy mennyiségű víz tetőzését Oroszfaluban és Kézdiszászfaluban, a kézdivásárhelyi katasztrófavédelmi felügyelőség megtette a megelőző intézkedéseket.

A délutánig érkezett adatok szerint Nagybaconban 30 gazdaságot károsított az ár, több kilométeren tönkrement az út Kisbacon, Magyarhermány és Uzonka felé, pallók rongálódtak. Erdőfülében szintén 30 bennvaló és 150 hektár szántó került víz alá, a Fosztó utca járhatatlan. Besenyőn kilenc gazdaság, 15 kút ment tönkre, Mikóújfaluban 41 udvaron pusztított, egy istállót földcsuszamlás temetett el. Árkoson 30 gazdaság, 30 kút ment tönkre, 300 hektár szántó és 120 hektár legelő került víz alá. (-kas)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-07-28: Közélet - Mózes László:

Tőkést nem lehet leváltani

Az Európai Parlament (EP) egyetlen alelnökét sem váltották még le, és soha sem cserélték le tisztségéből mandátumának lejárta előtt — közölte az Európai Parlament sajtóirodája.
2010-07-28: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Tovább élő hamis mítoszok

Túl a csalódáson, hogy húsz évvel a rendszerváltás után még mindig nemzetféltő, felbőszült nacionalizmus a válasz az amúgy többször megfogalmazott székelyföldi autonómiaigényre, a Tőkés László elleni szűnni nem akaró hadjárat számos olyan tanulságot tartogat, amelyet érdemes lenne megfontolniuk az erdélyi magyarság vezetőinek.