MagaslesPolitika és cirkusz

2010. július 28., szerda, Közélet

Tusványoson Egyed Péter filozófus érdekfeszítően és szellemesen fejtette ki véleményét arról a cirkuszról, amely eluralja a politikát.

Egyed nyilvánvalóan a televízió szerepével kezdte, ugyanis a politikusok nálunk és Magyarországon is (a példákat a két ország politikusainak szereplésével, szerepmániáival és -stratégiáival illusztrálták) idejekorán felismerték azt a lehetőséget, amit imidzsépítés és reklám szempontjából a televízió jelent, és képességeikhez mérten megpróbáltak és megpróbálnak élni vele. Mondhatni, ebben nincs semmi különleges, legfeljebb más országokkal, például az Egyesült Államokkal vagy Franciaországgal, Angliával, Németországgal összevetve a mi térségünkben mintha a ,,valóság" nem írná mindig felül azt a képet, amit bizonyos politikusok — olybá tűnik, mintha állandóan választási kampány folyna — sugallnak. De persze ez sem megy a végtelenségig, amikor egy politikus először hibázik, valótlanságokat állítva, még ki tudja magyarázni, de előbb-utóbb — különösen érdekes ilyen szempontból Traian Băsescu államfő népszerűségi mutatóinak alakulása! — ,,ráfázik"… Amikor eltér a politikus valóságról alkotott képe attól, amit a néző, a választó, a nép átél, akkor előbb-utóbb következik a váltás, azok, akik addig felemelték, tájainkon honos szokás szerint istenítették a politikust — nagyon érdekes ilyen szempontból is Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök pályafutása a ,,táncolj, Feritől" a ,,mongyon le"-ig —, egyszerűen ejtik, elfordulnak tőle. Egyed Péter legérdekesebb elemzése arra az Elena Udreára vonatkozott, aki eleve előítéletekkel, a tévék róla sugallt negatív képével szemben igyekszik szerepléseit megtervezni. Ilyen szempontból ő a térség egyik, szerepléseire legtudatosabban felkészülő politikusa, aki minuciózus aprólékossággal tervezi meg jelenéseit, és üzeneteit eleve redukálja, minél kevesebb konkrétum — hiszen az mindig számon kérhető egy politikustól — és minél több általánosság, hablaty, csacskaság, amit Elena Udrea, tudatosan felhasználva adottságait — vonzó szőke hölgy, akinek ruhatára is a szerep része —, megkapóan és önfeledten ad elő… és szerzi a híveket, népszerűsége meredek emelkedőben, botrányait is felhasználja népszerűsége növelésére a politika hímsoviniszta, nyomasztóan férficentrikus, macsós világában…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-07-28: Közélet - Farkas Réka:

Pénzt kérnek a károkra

Árvíz Esztelneken
Jóformán be sem fejeződik az egyik áradás kárainak összegzése, s máris nyakunkon a következő katasztrófa. Hétfő reggel György Ervin prefektus egyszerre ismertette a korábbi károkat és a hét végi pusztítást, s azóta újabb elárasztott falvakkal, tönkrement utakkal, víz alá került földekkel gyarapodott a szomorú mérleg.
2010-07-28: Belföld - :

Hírsaláta

BOKSZOLÓ VAGY PALOTAPINCSI? Nem irónia nélküli az a tény, hogy az IMF küldöttsége egy héttel azután érkezett Romániába, hogy néhány nappal korábban dühösen utazott el Magyarországról — írja a The Financial Times.