Pénzt kérnek a károkra

2010. július 28., szerda, Közélet

Árvíz Esztelneken

Jóformán be sem fejeződik az egyik áradás kárainak összegzése, s máris nyakunkon a következő katasztrófa. Hétfő reggel György Ervin prefektus egyszerre ismertette a korábbi károkat és a hét végi pusztítást, s azóta újabb elárasztott falvakkal, tönkrement utakkal, víz alá került földekkel gyarapodott a szomorú mérleg.

A kormány az elmúlt hét végére dolgozta ki a károsultak számára építendő új házak odaítélésének módszereit, s bár a végrehajtási utasítások megérkeztek, továbbra is bizonytalan, milyen körülmények között lehet igényelni a támogatást — mondta el György Ervin. A hétfőig elvégzett „korrekt" felmérés szerint eddig körülbelül tíz-tizenhárom ház újjáépítése esedékes a megyében. Bö­lönben kilenc házat kell teljesen újjáépíteni, Petőfalván hármat és Bácsteleken egyet, ennek tulajdonosa évek óta szenved az áradások miatt, s most végre belátta, jobb, ha beleegyezik, hogy máshol építsék újra otthonát. György Ervin azt is elmondta, egyetlen károsultnak sincs biztosítása, sem a házakra, sem a termőföldekre nem kötöttek ilyen szerződést.

A prefektus a szerdai kormányülés döntésében reménykedik, bízik benne, ezúttal Háromszéknek is utalnak pénzt, sürgetően szükség lenne elsősorban a bölönpataki híd újjáépítésének finanszírozására, 500 ember van elszigetelve, házaik csak gyalog, esetleg szekérrel megközelíthetőek. A szakemberek becslése szerint egy új híd 1,238 millió lejbe kerülne. A prefektus miniszteri látogatásra is számít, Borbély László környezetvédelmi tárcavezetőt várják, ám ha ismét elmarad helyszíni terepszemléje, és a kormány is halasztja döntését a pénzügyi segítségről, akkor — ígéri György Ervin — csütörtökön Bukarestbe utazik, és személyesen próbál támogatást szerezni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-07-28: Közélet - Hecser László:

Barótot ismét elöntötte az ár (Újabb csapás)

Még a víz az úr, de már takarítanak
A már rég túltelített, nedves talaj képtelen felszívni, a hulladékkal, iszappal tele mederben nem tud lefutni az esővíz, így lesz az égi áldásból több száz család számára átok. Hétfőről keddre virradóra, hajnali háromkor kezdett kitartóan szitálva esni az eső, fél hét, hét óra tájban pedig már Baróton a Víz utca felső és középső táján átlépte a gátat, s percek múlva térden felül ért a víz.
2010-07-28: Közélet - Bogdán László:

Politika és cirkusz (Magasles)

Tusványoson Egyed Péter filozófus érdekfeszítően és szellemesen fejtette ki véleményét arról a cirkuszról, amely eluralja a politikát.