Székelyföld-alap kellene

2010. július 30., péntek, Közélet

Székelyföld-alap létrehozását javasolja Édler András sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselő, a megye valamennyi önkormányzata hozzájárulna, különféle természeti csapások esetén pedig azonnali segélyhez jutnának a települések.

A kezdeményező elképzelése szerint a szolidaritási alap a hozzájárulás elve szerint működne, a polgármesteri hivatalok havonta befizetnének bizonyos összeget, árvizek, földrengések, más természeti katasztrófák esetén ebből azonnali segítséghez jutnának az érintettek. Így nem kellene mindig a bukaresti kormány támogatására várni, önerőből is meg lehetne oldani a gondok egy részét — magyarázta Édler, aki szerint a kezdeményezés a székelyföldi öntudatot is erősítené. Mint mondta, javaslatát felvetette Tamás Sándor megyei tanácselnöknek is.

Kovászna Megye Tanácsá­nak elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: az ötletet jónak tartja, és a keretet már korábban létrehozták, a hivatalosan bejegyzett Adetcov egyesület révén lehetne lebonyolítani. Nagyobb körben, a polgármesterekkel még nem esett szó a tervről, de az elmúlt hetek áradásai azt mutatják: mindenkinek szüksége lenne a támogatásra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-07-30: Közélet - Váry O. Péter:

Fölösleges prefektúra

Nem hogy nem kellene román prefektus Kovászna megyébe, hanem egyáltalán nem kellene kormánymegbízottnak lennie ― válaszolta Antal Árpád András arra a felvetésre, melyet a szociáldemokrata háromszéki képviselő, Horia Grama fogalmazott meg, miszerint ha a megye közigazgatása teljességében a magyar pártok kezében, akkor az lenne a ,,normális", ha a prefektus román lenne.
2010-07-30: Nyílttér - Csinta Samu:

Zárt kapuk, nyílt szándékok? (Korlátozottan közös sporttelep Sepsiszentgyörgyön)

Néhány hete bezárt kapu, mágneskártyás beléptetési rendszer fogadja a Sepsiszentgyörgyi MSC sporttelepére igyekvőket. Sánta Károly klubigazgató szerint az intézkedés — amely a város sportközvéleményének felzúdulását vonta maga után — csak a rendteremtést szolgálja, miután a polgármesteri hivatal a sportteleppel kapcsolatos valamennyi feladatot a klubra hárított.