Korlátozottan közös sporttelep SepsiszentgyörgyönZárt kapuk, nyílt szándékok?

2010. július 30., péntek, Nyílttér

Néhány hete bezárt kapu, mágneskártyás beléptetési rendszer fogadja a Sepsiszentgyörgyi MSC sporttelepére igyekvőket. Sánta Károly klubigazgató szerint az intézkedés — amely a város sportközvéleményének felzúdulását vonta maga után — csak a rendteremtést szolgálja, miután a polgármesteri hivatal a sportteleppel kapcsolatos valamennyi feladatot a klubra hárított.

Antal Árpád polgármester üdvözli a rendteremtést, de akár kormányzati segítségért is kész folyamodni, hogy a város sportolói és polgárai továbbra is használhassák a Szemerja negyedi sporttelepet.

Kocogók, lábteniszezni indulók, kisgyerek- és kutyasétáltatók meglepetten szembesültek azzal, hogy a Sepsiszentgyörgyi MSC sporttelepének évtizedeken át szinte mindig nyitott kapuján csak mágneskártyával lehet belépni. A korlátozás élénk felháborodást váltott ki a megszokásból táplálkozó mozogni vágyók körében, akik tiltakozó felvonulás szervezésére is készen állnak.

Sánta Károly, az MSC elnöke kissé letargikusan vette tudomásul a szervezkedés hírét. ,,Már nem is lep meg a dolog, pedig a döntést kizárólag a rendteremtés szándéka vezérelte — mondta. — Volt eset ugyanis, amikor több mint száz civilt számoltunk meg a sportpályán. És többségük nem mozogni akart, hanem az ugrógödörben homokozó gyerekét felügyelte, vagy kutyáját sétáltatta. A sportolóknak pedig a kószálókat kellett kerülgetniük a futópályán."

A klubelnök szerint semmi eget verő nem történt, egyszerűen csak szigorították a belépést, és szabályozták a civilek sporttelephasználatának időrendjét. Aki továbbra is ragaszkodik megszokott futóadagjához, 5 lejért mágneskártyát vásárolhat a klubportán, és azzal bármikor bejuthat. A telepet azonban 10 és 12 óra, valamint 16.30 és 19.30 óra között csak sportolók vehetik igénybe, műkedvelőket nem engednek a pályára.

Megszorító rendteremtés

A változások azonban bizonyos mértékben a költségvetési megszorítások következményei is. Május végén ugyanis a polgármesteri hivatal kivonta az új sportcsarnok és a futballpálya kezelését ellátó alkalmazottjait. „Antal Árpád polgármester átadta a kulcsokat és azt mondta: önöké a telep." Sánta szerint ebben semmi új nem volt, hiszen a Szabó Kati Sportcsarnokot is magában foglaló sportbázis eddig sem a városé volt, hanem az országos sporthatóságé. A több mint negyven éve fennálló állapot megváltoztatásának lehetősége a 2000-es évek legelején merült fel először, az akkori városvezetést meg is keresték különböző, nem sportcélú befektetési tervekkel, ám a dolog tárgytalanná vált, mivel a klubok önkormányzati tulajdonba való átadásának kérdése gyorsan lekerült a napirendről. Sánta Károly szerint most végképp nincs szó ingatlanátadásról, ezért tartotta elérkezettnek a pillanatot a rendteremtésre. „Az eddigi zavaros állapotban ennek nem volt realitása, viszont most már halaszthatatlanná vált. Egyértelmű és kiszámítható hozzáférési és pályabérlési viszonyokat akarunk teremteni, amelyhez valamennyi fél alkalmazkodni tud" — fogalmazott a klubelnök.

Mi lesz csúcsszezonban?

Lévén nyári uborkaszezon, még csak potenciális vitaforrás, de a tanév közeledtével mindenki valószínűsíti az indulatok felizzását. A városi sporttelepet ugyanis eddig az önkormányzati alárendeltségbe tartozó sportiskolás csapatok edzéseire és a környező iskolák sportóráira is használták. Márpedig az új rendszerben mindez alkalmazhatatlannak látszik. A tárgyalásokat pedig igen gyorsan el kell kezdeni, ha a felek vita- és feszültségmentes tanévkezdést szeretnének. „Én készen állok bármilyen tárgyalásra az önkormányzattal — szögezte le Sánta Károly. — Igyekszünk kedvezményes, kifizethető árakat megszabni, de mivel ennek a sporttelepnek jelentős fenntartási költségei vannak, senkinek sem engedhetjük meg, hogy ingyen használja a bázist. A futballpálya kezelésének átvétele pluszköltségeket is ró ránk, amelyek nem szerepeltek az előzetes költségvetésben. Már eddig is több mint húszezer lejbe került a gyep részleges kicserélése, illetve a locsoláshoz-nyíráshoz szükséges berendezések beszerzése, és az erre alkalmazott kertész bére is bennünket terhel."

Információhiány, de határozottság

Antal Árpád polgármester meglepő bejelentéssel fogadott: nem volt tudomása, hogy az állami tulajdonú sporttelep kezelését részben városházi alkalmazottak látták el. ,,Nem tartom normális állapotnak, ezért mindentől függetlenül fel kellett számolni ezt a helyzetet — mondta —, bár tagadhatatlan, hogy a költségvetési megszorítások utáni számolgatások hozták felszínre. Amúgy minden ésszerű rendteremtési intézkedést pártolok, e tekintetben semmi okom kritizálni a klubelnököt. Időben leülünk tárgyalni, és biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást."

Ha nem tudnak megállapodni, akkor kormányzati segítséget is készek igénybe venni, mondta a polgármester, de semmiképpen sem maradhatnak kapun kívül a város sportolói. A távlati megoldás a Berde Áron-líceum udvarán épülő sportterem befejezése, a tervek szerint attól a pillanattól kezdve az egyik városi tulajdonú sportcsarnok a sportiskola kezelésébe kerül. „Ami továbbra is elfogadhatatlan, hogy a Sepsi BC kosárcsapata, a város reprezentatív együttese csak piaci áron jusson be a sportcsarnokba. Mindentől függetlenül csakis tiszta, áttekinthető megoldásokat fogadok el, zavaros finanszírozási konstrukciókra nem leszek vevő" — szögezte Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-07-30: Közélet - Farcádi Botond:

Székelyföld-alap kellene

Székelyföld-alap létrehozását javasolja Édler András sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselő, a megye valamennyi önkormányzata hozzájárulna, különféle természeti csapások esetén pedig azonnali segélyhez jutnának a települések.
2010-07-30: Közélet - Farcádi Botond:

Tamás Sándor kibúvót keres (Közös tanácsülés az egységes régióért)

Lesz együttes ülése Kovászna és Hargita megye tanácsának — szögezte le lapunk érdeklődésére Tamás Sándor.