Több támogatás a székelykapu-állítóknak

2010. július 30., péntek, Közélet

Jól jártak azok, akik a Sepsiszentgyörgy önkormányzata által idén indított székelykapu-programba beneveztek, ugyanis a felállítandó szimbólumportára az előre bejelentettnél nagyobb mértékű támogatásban részesülhetnek.

Az év elején a város úgy döntött, ezer lejjel segíti azokat, az országút mentén lakó kilyéni, szotyori lakosokat, akik házuk elé székely kaput állítanak. A programra nagy volt az érdeklődés, az önkormányzat a város költségvetésében el is különített erre a célra harmincezer lejt — ám kiderült, idén csupán négyen fogtak-fognak hozzá székely kapu állításához. Időközben a Magyarok Világszövetségének kezdeményezésére Szegedre is székely kaput küld Sepsiszentgyörgy, ez nem szokványos méretű, hanem sokkal nagyobb, ezért elkészítése is több pénzbe kerül, de a városvezetés úgy gondolja, turisztikai vonzata megéri a húszezer lejes befektetést. Ilyen előzmények után került sor a tegnapi tanácsülésen a programra szánt harmincezer lej kiosztására: az előterjesztés szerint húszezret a Szegedre szánt kapura, négyezret a négy kilyéni, szotyori portára szántak, majd a polgármester javaslatára a maradt hatezer lejes összeget is hozzátették a helybeliek kapuállítási támogatására, azzal a megjegyzéssel, hogy az új kapukra adandó pénzmennyiséget egyenkénti szakmai megítélés alapján állapítják meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1409
szavazógép
2010-07-30: Közélet - :

Összesítették az árvízkárokat

Hetven településen 2809 gazdaságot károsítottak meg az elmúlt hetek áradásai Háromszéken.
2010-07-30: Belföld - :

Hírsaláta

A LAKOSSÁG HÁROMNEGYEDE NEM BÍZIK BĂSESCUBAN. Az INSOMAR frissen, július 7―12. között készített közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 72 százaléka elveszítette bizalmát Traian Băsescuban, Emil Boc még népszerűtlenebb, négy válaszadóból három, azaz 75 százalék nem hisz benne. A kormány menesztését 50,6 százalék kívánná, 14,2 százalék beérné egyszerű kormányátalakítással, azaz egyes miniszterek menesztésével. Ha a választások vasárnap lennének, a Szociáldemokrata Párt 38,8 százalékot kapna, a liberálisok 21,1 százalékot, a Demokrata Liberális párt visszaesne a harmadik helyre 13,7 százalékkal. Bejutna a parlamentbe a Nagy-Románia Párt, mely most 8,9 százalékon áll, s az RMDSZ is a maga 5,1 százalékával, a függetlenek pártja csak a szavazók 1,8 százalékának bizalmát nyerné el. (Cotidianul)