Belföld

2010. július 30., péntek, Közélet

Vihart kavart az új turisztikai arculat

Elena Udrea turisztikai és fejlesztési miniszter tegnap Kína fővárosában bemutatta Románia turisztikai arculatát (brandjét), a következő jelmondattal: ,,Explore the Carpathian garden", azaz ,,Fedezd fel a Kárpátok kertjét!".

Az arculat elemeit, illusztrációját és logóját néhány száz, többnyire román érdeklődő jelenlétében ismertették a sanghaji világkiállítás román pavilonjában, a bemutatót Gheorghe Zamfir pánsípkoncertje előzte meg. ,,Ebben a pillanatban nem hinném, hogy van nálam meghatottabb, állampolgárságára büszkébb és az általa képviselt országban jobban bízó ember" — mondta Udrea, hozzátéve, a brand éppen azt emeli ki Romániából, ami szép, érdekes és tiszta. A turisztikai tárcavezető és Teodor Baconschi külügyminiszter mellett a rendezvényen részt vettek egykori élsportolók is: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi és Ilie Năstase. * A brand a ,,kárpáti kert" felfedezésére hív élénk színeivel, túlnyomóan zöld árnyalatokkal, de kék, sárga és narancssárga színekkel is. A logó közepén, kézíráshoz hasonló stílusban a Románia szó áll, amelynek minden betűje a zöld két-három árnyalatával színezett. A brand fölött jobboldalt folyóvízhez hasonló jel mentén levél alakú grafikus rész látható. * Romániában ellenben nagy vihart kavart az újonnan bemutatott arculat, egyrészt az elköltött 850 000 eurót sokallták az elemzők, másrészt, az új logót nagyon hasonlónak találták egy brit autóbusz-társaság szintén levélszerű logójához. Romániai hírforrások arról is beszámoltak, hogy az új logóhoz hasonlókat már 250 dollárért lehet találni az internetes ajánlatok között. * Arra a kérdésre, hogy Románia turisztikai brandjének logóját az internetről vették-e át, Udrea tegnap Sanghajban azt válaszolta: nem tudja, miként dolgoztak a branden, de ezt a szerzői jogokkal együtt adták át a minisztériumnak. ,,Nem értek a brandekhez és márkákhoz, de ezt a terméket versenytárgyaláson szereztük be egy nagy cégtől, amely egyebek közt Spanyolország, Görögország, Horvátország, Kuba brandjein is dolgozott" — mondta Udrea a brand bemutatása utáni tájékoztatón. Az európai uniós alapokból finanszírozott turisztikai brand létrehozása és népszerűsítése egy, Románia turisztikai potenciálját népszerűsítő projekt része, amelyre 2013 végéig 75 millió euró összeget utaltak ki. A brandet a THR-TNS cég készítette, a szaktárca az Országos Szabadalmi és Márkajegy Hivatalban is bejegyeztette az új arculat elemeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-07-30: Belföld - :

Hírsaláta

A LAKOSSÁG HÁROMNEGYEDE NEM BÍZIK BĂSESCUBAN. Az INSOMAR frissen, július 7―12. között készített közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 72 százaléka elveszítette bizalmát Traian Băsescuban, Emil Boc még népszerűtlenebb, négy válaszadóból három, azaz 75 százalék nem hisz benne. A kormány menesztését 50,6 százalék kívánná, 14,2 százalék beérné egyszerű kormányátalakítással, azaz egyes miniszterek menesztésével. Ha a választások vasárnap lennének, a Szociáldemokrata Párt 38,8 százalékot kapna, a liberálisok 21,1 százalékot, a Demokrata Liberális párt visszaesne a harmadik helyre 13,7 százalékkal. Bejutna a parlamentbe a Nagy-Románia Párt, mely most 8,9 százalékon áll, s az RMDSZ is a maga 5,1 százalékával, a függetlenek pártja csak a szavazók 1,8 százalékának bizalmát nyerné el. (Cotidianul)
2010-07-30: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Kitoloncolják a romákat
A bűnözés és az utcai erőszak ellen meghirdetett küzdelem jegyében Nicolas Sarkozy konzervatív francia elnök szerdán elrendelte a romák és nomádok több száz illegális táborának felszámolását. Sarkozy szintén utasítást adott azon Bulgáriából és Romániából érkezett romák ,,szinte azonnali" kitoloncolására, akik bűncselekményt követnek el.