Mi, hol, mikor?

2010. július 30., péntek, Mi, hol, mikor?

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Tein teaházban vasárnap 17 órakor megnyílik Zsók Enikő verskiállítása, a grafikákat Orosz Annabella készítette. A kiállítás a hónap végéig megtekinthető.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban szombaton 18 órától az idei Árkosi Mesterkurzus résztvevői rendkívüli hangversenyen lépnek fel.

* Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkbeli zenepavilonban vasárnap 12 órától a csíkszentsimoni ifjúsági zenekar ad koncertet. Vezényel: Sándor Árpád zenetanár.

Kommandói Napok

Szombaton 12 órakor hivatalos megnyitó, utána favágó, fejsze- és capinahajigáló verseny, felnőtteknek sör-, gyerekeknek üdítőivó verseny, 14 órától a helyi általános iskola tanulóinak műsora, 15 órától quad ügyességi és gyorsasági verseny, 20 órától a cigányfolklór-tábor gálaműsora, 21 órától koncertek: Studio Projekt, Kristóf Kata, Nóta Laci, Szimpla Kárpáci. Vasárnap 12 órától főzőverseny (nevezni a helyszínen lehet), szabadtéri koncertet ad az uzoni Atlantisz Fúvószenekar, 13 órától a helyi általános iskola tanulóinak, 15 órától a kovásznai La Fiesta moderntánc-csoport műsora, 16 órától a buzăui Nemuritorii etnokoncertje, 20 órától Székely Mózsi-koncert, 21.55-kor gyújtják meg a tábortűzet, 22 órától Desperado-, 23 órától Hangyaboy-koncert. Éjfélkor a IX. Kommandói Falunapok zárása. Mindkét nap óránként indul a kommandói volt vasútállomás közeléből a nosztalgiagőzös a Kommandó—Halom pályaszakaszon.

Nyílt napok a Várdombon

A sepsiszentgyörgyi Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma újrakezdte a régészeti ásatásokat a Hargita megyei Várdombon (Csíkpálfalva, Csíkcsomortán). Az ásatások augusztus 6-ig folytatódnak. Az ott tevékenykedő régészek és szakértők a kutatással kapcsolatos tájékoztatást nyújtanak az odalátogatóknak. A feltárás alatt álló lakókomplexumot a rézkorban (a Cucuteni — Erősd, Bodrogkeresztúr, Coţofeni kultúra, Kr. e. 5. — I4. század), a bronzkorban (a Costişa — Csomortán és Wietenberg kultúra, Kr. e. 2. század) lakták. Szombaton és vasárnap 10 órától nyílt napot tartanak a Várdombon, bárki betekinthet a régészek munkájába. A projekt vezetője: dr. Dan Buzea, a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeumának régész tagja. Bővebb felvilágosítást Deák Andrea muzeológus nyújt, deakandrea.mncr@gmail.com, telefon: 0735 561 675.

Angol nyelvű bibliatábor

Sepsiszentgyörgyön a Ká­rolyi Gáspár Alapítványnál (Má­lik József utca 6. szám) jövő héten ingyenes, intenzív nyelvtanulási lehetőség a Bibliából vett szövegek felhasználásával, angol nyelvtanár vezetésével. Délelőttönként tanítás, délutánonként fakultatív programok. Tíz éven felüli gyermekek jelentkezését várják, bővebb felvilágosítás a simonszabolcs@gmail.com címen vagy a 0744 307 550-es telefonon.

Trabantos-találkozó

Mától vasárnapig a rétyi Tavirózsa-komplexumban zajlik a trabantosok találkozója. Ma táborszervezés, szombaton a délelőtti kézdivásárhelyi felvonulás után 18 órától vetélkedők, este tábortűz és szabadtéri diszkó. Vasárnap a Trabant javításának titkaiba avatják be az érdeklődőket. A rendezvény szervezője az Auto Crono Klub.

Ügyelet

* Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20―8 óráig a Grigore Bălan úti Galenus patika (telefon: 0267 313 929) teljesít szolgálatot.

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Bunta Orsolya (telefon: 0267 351 069), szombaton 13―15 óráig a Kőrösi Csoma Sándor utca 36. szám alatti rendelőjében dr. Mikó Mária teljesít szolgálatot.

Röviden

Hét végi falunapok. Felső-Háromszéken szombaton és vasárnap Kézdimartonfalván és Oroszfaluban tartanak falunapokat. * Árkoson szombaton és vasárnap sport- és kulturális rendezvényekkel ülik a faluünnepet.

Útlezárás. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy jövő héten hétfőtől péntekig városgazdálkodási munkálatok miatt lezárják a forgalmat a Szabadság téren a Gróf Mikó Imre és Kórház utca közötti szakaszon.

Áramszünet. Ma 9—17 óráig Uzonban a 3-as transzformátorállomás körzetében, 8.30—14 óráig Kézdivásárhelyen az Ady Endre, Kert és Patak utcában, 9—16 óráig Sugárfürdőn, 9—17 óráig Zabolán az 1-es, 2-es, 3-as, 6-os transzformátorállomás körzetében (kivéve a 4-es körzetét, a Csipkést) szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön vasárnap 8—13 óráig az Árkosi úton, a Forrás utcában és a Csíki utcá­nak a Csíkszereda felőli vé­gén, az Árkosi út sarkától a város széléig terjedő szakaszán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-07-30: Nyílttér - :

Áfonya vagy szilva, egyre megy

Erdélyt látni, szagolni, ízlelni kell. Az áfonyapálinka tényleg jó, a Hargitán a levegő édes, a medve nem csak legenda, az Apor-bástyát nehéz megtalálni, és a bulinak reggel hatkor sincs vége.
2010-07-30: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Címvédő csernátoniak
A szlovákiai Negyed látta vendégül az idei labdarúgó EuroCamp, sorrendben X. rendezvényét, melyen a rendező mellett részt vett a horvátországi Szentlászló, a szlovákiai Muzsla, a franciaországi Hucqueliers, a németországi Emsetal, a magyarországi Magyarboly és a címvédő Csernáton.