A Koh-i-Noor gyémánt nem tér vissza

2010. július 31., szombat, Magazin

Továbbra is Angliában marad a világ egyik leghíresebb gyémántja: az indiai látogatáson tartózkodó David Cameron brit kormányfő visszautasította a Koh-i-Noor gyémánt visszaadását szorgalmazó kéréseket.

,,Ha igent mondanánk, egyszer csak kiürülne a British Museum" — mondta az egyik indiai televíziós csatornának adott interjújában a miniszterelnök. ,,Attól tartok, csalódást kell okoznom a nézőknek, a gyémánt marad, ahol van" — jegyezte meg.

Az ,,ahol van" a londoni Towert jelöli. A gyémánt — II. Erzsébet királynő néhai édesanyjának, az anyakirályné koronáját díszítve — a koronaékszerek között pihen. Értékét megbecsülni sem lehet, soha nem is próbálták, biztosítást sem kötöttek rá. Az indiai—brit kapcsolatok szempontjából nagy jelentőséggel bíró látogatás előtt Keith Vaz indiai származású munkáspárti brit parlamenti képviselő felvetette, itt az ideje, hogy Nagy-Britannia a gyarmatosító múltjától végleg elszakadva, a ,,vezeklés" jegyében visszaszolgáltassa a gyémántot. Nem ez az első alkalom, hogy a Koh-i-Noor sorsa felett vitáznak, 1976-ban Ali Bhutto pakisztáni miniszterelnök követelte országának a drágakövet. A kérést azonban hamar lesöpörték az asztalról.

A gyémánt a híres drágakövek között is kiemelkedő helyet foglal el. Pontos kora nem ismert, írásos emlékekben először 1526-ban tettek róla említést. Akkor a nagymogul dinasztia alapítójának, Babúrnak a birtokában volt, de már azokban az időkben is 300 éves lehetett. A Koh-i-Noor 105 karátos, számos uralkodó és vezér kezén megfordult a mai Afganisztán, Pakisztán és India területén. Angliába 1850-ben érkezett, Viktória királynőnek Dulep Szingh, a szikh királyság örököse ,,mutatta be".

PIETSCH JUDIT

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-31: Magazin - :

Restaurálták a milói Vénuszt

A milói Vénusz, a párizsi Louvre leghíresebb görög művészeti kincse több hónapos restaurálás után ismét méltó helyen áll a világ leglátogatottabb múzeumában. A csaknem kétszáz éve Franciaországba érkezett antik nőszobor néhány titkát is feltárta, miközben gondosan megtisztították a múlt porától.
2010-07-31: Közélet - Paizs Tibor:

Erdélyi prikulicsok (2.)

A nagyváradi Fekete Sas palota
Peregrinus áthajtat a Körös-hídon a Fekete Sas elé, de az üvegtetős, három utcára látó passzázsok egyik ajtaja sem nyílik a hajdani vendéglő díszes nagytermébe, ahol egykoron, 1798. május 26-án a váradiak nagy örömére megtartották az első magyar nyelvű színielőadást. Később szálloda nyílt itt. Az osztrákok kérésére érkező cári csapatok vezére, Paskievics herceg 1849-ben itt rendezte be főhadiszállását.