Kányádi Sándor: Nagyanyó-kenyér

2010. július 31., szombat, Kiscimbora

Búzát vittem a malomba,

hej, de régen volt,

amikor még a Küküllőn

malom duruzsolt.

Megőröltem a búzámat,

lisztje, mint a hó,

Örült neki a ház népe,

kivált nagyanyó.

Sütött is az új búzából

olyan kenyeret,

illatára odagyűltek

mind a gyerekek.

Azóta is azt kívánom:

legyen a világ

olyan, mint a búza közt

a kék búzavirág.

Mindenkinek jusson bőven

illatos-fehér,

ropogósra sütött, foszlós

nagyanyó-kenyér!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-07-31: Közélet - Sylvester Lajos:

Mentsük meg a Cserey-kúriát (Egy udvarház könyörgése)

Egykor hintók várakoztak a Cserey-kúria udvarán
Földbe gyökerezett lábbal állunk az imecsfalvi Cserey-kúria udvarán. Emlékezetemből elém villannak turisztikai kiadványaink építészeti, műemléki és székelyföldi-erdélyi művelődéstörténeti értékeket felvillantó képek: ebben az árkádos-tornácos 18. századi udvarházban született meg a Székely Nemzeti Múzeum, előbb Háromszéki Cserey Gyűjtemény néven, majd miután Cserey Jánosné Zathureczky Emília 1876-ban felajánlja gyűjteményét Há­romszék népének, és 1876-ban ajánlatát a háromszéki közgyűlés elé terjeszti, megszületik a kontinentális mércével is európai értékű közgyűjtemény, amely Kós Károly későbbi tervei alapján építészeti formavilágát és tartalmát tekintve is az erdélyi székelység szimbólumává vált.
2010-07-31: Kiscimbora - :

Tompa Mihály: A pitypang meséje

A virágok tündére egy napon sorra meglátogatta az alattvalóit, megkérdezte tőlük, nincs-e panaszuk, kérésük, kapnak-e hűvös reggeli harmatot, kedvesen játszadozik-e velük az esti szél, fölkeresik-e őket a pillangók.