KartingA sportág népszerűsítésén dolgozna

2010. augusztus 2., hétfő, Sport

Bokor Balázs, edzés a vidombáki kartingpályán

A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házának kartingos köre, csapata és a nemrégiben megalapított — szintén megyeszékhelyi — KLG Racing SE tagjai közös erővel munkálkodnak azon, hogy feltámasszák és tovább éltessék az egykoron szebb napokat is megélt szentgyörgyi gokartos, kartingos mozgalmat.

Annak ellenére, hogy az elmúlt esztendőkben többször is írtunk a helyi versenyzőkről, a Tanulók Háza együttesének eredményeiről, mostanáig nem adatott meg a lehetőség arra, hogy bemutassuk őket. Két hete a szentgyörgyi alakulat összetettben negyedik helyen zárt egy országos versenyt, ez pedig jó ürügyet szolgáltatott arra, hogy foglalkozzunk velük. A KLG Racing ez év elején alakult meg olyan személyek kezdeményezésére, akik valamilyen módon kapcsolatban álltak vagy még mindig állnak a szentgyörgyi kartingos vérkeringéssel. Minél több fiatalnak szeretnének lehetőséget biztosítani arra, hogy kartingozzanak és megmérettessenek különböző hazai versenyeken — nyilatkozta érdeklődésünkre Bereczki Levente, aki egykoron maga is pilóta volt, és alapító tagja a most még csak négy versenyzőt foglalkoztató KLG Racingnek. Nincs egy kimondottan kitűzött célunk, lépésről lépésre haladunk előre, és azért dolgozunk, hogy a klub megalakításával kapcsolatos álmaink megvalósuljanak — folytatta Bereczki.

Jelen pillanatban a szentgyörgyi Tanulók Házának kartingos körét mintegy kilencven gyerek látogatja, s Kerekes Jenő — a Tanulók Házának munkatársa — elmondása szerint ez egyik legjobban működő kör. Tőle tudjuk azt is, hogy az elmúlt esztendőkben rendszeresen szerveztek versenyeket, amelyek mindig óriási népszerűségnek örvendtek. Jövőbeli terveik között szerepel egy olyan szentgyörgyi verseny megszervezése, amelynek a városközpont adna majd otthont.

— Mint sport, most milyen szinten áll a szentgyörgyi karting? — kérdeztük Kerekes Jenőt.

— Annak ellenére, hogy gazdasági válság van, és eléggé drága sport a karting, a Tanulók Háza szintjén az egyik legmenőbb sport és az egyig legmenőbb kör. A most is működő körünk még az 1960-es években alakult meg, s olyan elődeim voltak, mint Mánya Béla vagy éppen Jáni Ferenc. Most Daragics Miklós kollégámmal irányítjuk közösen ezt a sportágat. Az elmúlt három évben rendszeresen szerveztünk országos versenyeket, amelynek következtében fellendülni látszott a sport Sepsiszentgyörgyön. Versenyeinket a Fortyogófürdői pályán rendeztük meg, ahol mindig nagy segítségünkre volt Lucian Ştefan. Az idei megmérettetéssel is elégedettek voltunk, hiszen 22 csapat és több mint száz versenyző vett részt benne. Az elmúlt esztendőnkben a rendélkezésünkre álló kevés pénzből vásároltunk kartokat, amelyeket jó lenne állandóan fejleszteni. Mi mindent megpróbálunk azért, hogy fejlődjünk. Sok olyan szülő van, aki segít nekünk. Például Bokor Gábor, aki szívvel-lélekkel támogat minket, hiszen fia, Balázs rendszeres versenyző.

— Most hány gyerekkel foglalkoznak?

— Jelen pillanatban olyan kilencven gyereket foglalkoztatunk. Ennek tíz százaléka télen mindig lemorzsolódik, de tavasszal újból szokott növekedni a létszám.

— Mindannyian szoktak versenyezni, vagy csak a legjobbakat viszik el a különböző megmérettetésekre?

— Nem... Versenyeinken rendszerint az indul, aki akar. A korábban említett viadal mellett mindig szervezünk versenyt a sepsiszentgyörgyi sportnapok vagy éppen a városnapok alkalmával. Ezekre rendszerint meghívjuk a baróti, a kovásznai, a bodzafordulói Tanulók Házát, de elmaradhatatlan vendégeink is vannak, például a brassói, a szé­kelyudvarhelyi és a focşani-i kartingosok.

Kartingverseny a Váradi József Általános Iskola udvarán

— Mekkora a különbség a Tanulók Háza kartingosai és a Román Autós Szövetség által szervezett bajnokságban szereplők között?

— Óriási a különbség. A legszembetűnőbb a motorizálási különbség. A legutóbbi nagyszebeni versenyen — amiről önök is beszámoltak — is szembesültünk ezzel. A mi kartingjaink ezer euró körüliek, az övéik pedig három-négyezer euróba is kerülnek. Tehát volna bepótolnivalónk. A tanügyminisztérium még segít hébe-hóba, de van más bevételünk is, amiből finanszírozzuk magunkat és tevékenységünket.

— Miként lehetne népszerűbbé tenni ezt a sportot a szentgyörgyi gyerekek körében?

— Eredményeinkről rendszerint beszámol a helyi sajtó, olvasnak, hallanak rólunk. Én személy szerint a Kézdivásárhelyen megrendezendő éves versenyünket hazahoznám Szentgyörgyre, és a város központjában szervezném meg. Ez jót tenne a helyi kartingsportnak, és miért ne, a városnak is. Egy ilyen országos versenyen több mint százan szoktak részt venni, s mellettük még profi csapatokat is meg lehetne hívni. A céhes városban megtartott viadalon több profi együttes is részt vett (aradi, margitai csapatok), ami növelte az esemény színvonalát. Ez a gyerekeknek is jó, hiszen tapasztaltabb, ügyesebb, erősebb ellenfelekkel is megmérkőznek.

— Emellett milyen jövőbeli terveket dédelgetnek?

— Ősszel Vidombákon szeretnénk egy nagyobb versenyt szervezni, hiszen oda járunk rendszeresen edzeni. A pálya tulajdonosa, Bebe bácsi sokat segít nekünk. Egy gyereknek sokat számít, ha rendesen tud edzeni, és nemcsak a szűk udvaron körözget. Októberben is van egy versenyünk, amelynek eddig a Váradi József Általános Iskola pályája vagy a Szemerja negyedi iskola adott otthont. Ha lesz rá lehetőségünk, idén is Vidombákon szervezzük meg a viadalt.

— Melyek voltak a tavalyi legjobb eredményeik?

— Bokor Balázs és Csóka Szidónia révén volt két második helyünk, Kerekes Gergő szerzett egy negyedik helyezést az országos bajnokságon. Idén is voltunk már versenyen, eredményeink elég jók, de még sok futam van előttünk.

Az év elején megalakultklubot jelen pillanatban Bereczki Tamás, Göncz Attila, Bokor Balázs és Dénes Leó képviseli a különböző versenyeken. A sportegyesületnél szeretettel várnak mindenkit, aki megismerkedne a kartingozással, és versenyezne is.

— Mikor és milyen céllal alakult meg a KLG Racing? — faggattuk Berecki Leventét.

— Bokor Gáborral már az elmúlt tél folyamán beszéltünk arról, hogy jó volna, ha alapítanánk egy kartingosklubot. Az elhatározást tettek követték, és összehoztuk a dolgot. A klub célja nem más, mint a sportág népszerűsítése, versenyek szervezése és nem utolsósorban az utánpótlás-nevelés. Valamikor Szentgyörgynek elég jó csapata volt, 2003-ig magam is rendszeresen versenyeztem. A klub megalapításában segített még Acél Ferenc és Göncz Attila is. A csapat júliusban a Dunlop-Fras kartingkupán mutatkozott be, ahol megyénket négy pilóta képviselte. Következő versenyünk egy győri utcai nemzetközi megmérettetés lett volna, de úgy tűnik, a külföldi viadal helyett a bákói országos bajnokifutamon fogunk részt venni.

— Véleménye szerint hol áll most a szentgyörgyi karting?

— Ezt így nehéz most megmondani. Mindent a nulláról kezdtünk, csupán Bokor Balázsnak van versenyzői tapasztalata, a többiek mind ,,kezdők" ebben a sportágban. Éveknek kell eltelniük ahhoz, hogy eredménye is legyen az általunk elkezdett munkának. Sokat kell dolgozni, mindenkinek meg kell teremtenie a saját anyagi bázisát, meglegyen a saját felszerelése, amit ő használ és ő is szervizel. Én bízom abban, hogy lassan jönnek majd hozzánk érdeklődők, és fejlődni is fogunk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-08-02: Sport - :

Az augusztusi világversenyek (Sportélet)

4—15. úszó, hosszútávúszó, műúszó, műugró Európa-bajnokság, Budapest, Balatonfüred
5—10. junior öttusa-világbajnokság, Budapest
2010-08-02: Sport - :

Meccs nélküli 3—0 (Labdarúgás)

Az Zágoni FC, Kovászna megye bajnoka mérkőzés nélkül és 3—0-val jutott tovább a labdarúgó Román Kupa harmadik körébe, miután III. ligás ellenfele, a Bákói Willy visszalépett a küzdelemsorozatból.