Száz év után újra szól az illyefalvi orgona

2010. augusztus 2., hétfő, Közélet

Ünnepi istentisztelet keretében avatták fel tegnap az illyefalvi református vártemplom orgonáját. Az első világháború éveiben megcsonkított hangszert a svájci testvérgyülekezet adományából egészítették ki és újították fel.

Az ünnepségen Kató Béla püspökhelyettes és Dénes Csaba esperes szolgált, akik hangsúlyozták: isteni ajándékként kell elfogadni az orgona újjászületését, mert aki képes elfogadni és megköszönni az ajándékot, maga is készen áll az adakozásra. Az orgonát a gyülekezet kántora, Jakab Csaba szólaltatta meg, Bach-, Händel-, Vivaldi- és Kuhnau-művek csendültek fel. Az ünnepségen fellépett Mocanu Erika és Szélyes Margit szólista — előadásukban Bach-, Stradella- és Händel- műveket hallhatott a közönség —, a Sepsi Református Egyházmegye és az illyefalvi református egyház énekkara, valamint az illyefalvi Zenebona felnőtt csoport.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-08-02: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Népünnepély, vigadalom (Árkosi napok)

Hat zenekar fúvósmuzsikája zengte, töltötte be a két napot, mert muzsika nélkül nincsen falunap. Sepsiszék új falunapos hagyományaként felvonultak a helybeli Barabás-lovarda paripái, a sportolóké volt a falu új focipályája.
2010-08-02: Közélet - Váry O. Péter:

Szabadtéri hegedűkoncert

Egyedi, de megismételhető élményben volt részük mindazoknak, akik szombat délután a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban sétálgattak, avagy akiket a messzi csengő, e helyen furcsa hangok a ’48-as emlékmű mellett felállított pódiumhoz vonzottak.