Árkosi napokNépünnepély, vigadalom

2010. augusztus 2., hétfő, Közélet

Hat zenekar fúvósmuzsikája zengte, töltötte be a két napot, mert muzsika nélkül nincsen falunap. Sepsiszék új falunapos hagyományaként felvonultak a helybeli Barabás-lovarda paripái, a sportolóké volt a falu új focipályája.

Gyermekkorom hársfáinak árnyékában ült a rendezvényt pártoló tömeg, tapsvihar követte a fúvósok felvonulását, s e sorok írójának hinnie kellett, hogy ez a sokat emlegetett kulturális autonómia, mert száz fúvós közösen játszotta — elsőként — a székely himnuszt, majd Nemzeti Imánkat, s Máthé Árpád Trianon 90 évére is emlékező önálló veretes megnyitója után szóra emelkedtek Árkos magyar honi testvértelepüléseinek küldöttségei: a húsz éve barát Mezőtúr, Polány és Mezőbánhegyes képviselői győzelmi jeleként a magyar összefogásnak. Mintegy 30 szponzor és segítőkész támogató összefogásából, és nem költségvetésből, született meg a kétnapos rendezvény, programját nem kellett jóváhagynia immáron semmilyen fórumnak, senkinek, szabadon szált a dal, a muzsika. Árkoson a legsötétebb diktatúra idején sem szunnyadott el a magyar művelődés. A polányi Kinder Nicolette ajándékként szavalta el a közönségnek Petőfi Sándor A székelyek című költeményét, áldást mondott, igét hirdetett t. Makkai Péter református lelkipásztor. Régi dalokkal-nótákkal lépett fel a nyugdíjasok Őszirózsa dalköre, a helybeli Régeni Áron Dalárda, a falu óvodásai és a Gelei József-iskola, a vendégként érkezett mezőtúri Kossuth Lajos Gimnázium tanulóinak 24 fős csoportja. Hallhatták Márk Attila gitárművész, helybeli unitárius énekvezér megzenésített verseit, székely góbéparódiákat. Kiállított a helyi tájmúzeum, Pál Tünde népművész felnőtt tanulói (Nagy Irén, Kovács Ilona és Henter Lídia) bemutatták festett bútordarabjaikat. A vendéglátóipar kínálatán nem éreztük a pénzügyi válság béklyóit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-08-02: Máról holnapra - Farkas Réka:

Hervadozó kert a Kárpátokban

Az elmúlt húsz évben kormány még ennyi pénzt és figyelmet nem fordított a turizmus fejlesztésére, mint a jelenlegi — mondotta Borbély László környezetvédelmi miniszter pénteken Sepsiszentgyörgyön. Minden bizonnyal így van, csakhogy az általa is emlegetett stratégia, ésszerű tervezés ismét hiányzik, így a befektetett pénz sokkal inkább ablakon kidobott összeg, mint hasznot hozó beruházás.
2010-08-02: Közélet - Csinta Samu:

Száz év után újra szól az illyefalvi orgona

Ünnepi istentisztelet keretében avatták fel tegnap az illyefalvi református vártemplom orgonáját. Az első világháború éveiben megcsonkított hangszert a svájci testvérgyülekezet adományából egészítették ki és újították fel.