A hétvége hírei

2010. augusztus 2., hétfő, Közélet

Nem lesz újabb megszorítás

A kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között zajló tárgyalások nem vezetnek újabb megszorításokhoz 2010-ben és 2011-ben, így nincs szó újabb fizetésmegvonásról, a jelenlegi intézkedések elegendőek, hogy ne nőjön a költségvetési hiány — állítja Mihai Tănăsescu, az IMF romániai megbízottja.

Tănăsescu kifejtette, egyelőre nincs szó újabb hitel felvételéről, valószínű, az októberi, következő ellenőrzés során egyeztetnek majd erről, és meggyőződésének adott hangot, hogy Románia megkapja a 900 millió eurós ötödik esedékes részletet. Tănăsescu szerint két év gazdasági visszaesés után jövőben már számítani lehet növekedésre.

Az RMDSZ is segít

Az erdélyi árvízkárosultak megsegítésére indított gyűjtést az RMDSZ országos, helyi és kormányzati tisztségviselői, parlamenti és önkormányzati képviselői körében. Az összegyűlt több mint 160 000 lejt az áradások által leginkább sújtott megyék között osztják el, a legtöbbet, 63 000 lejt Hargita megye kapja, 58 079 lej jut Háromszéknek, 12 500 lej Fehér megyének, 10 000 lej Szilágy megyének és 20 000 lej Kolozs megyének. A felajánlásokat helyi szinten azt követően osztják el, hogy egyeztetnek a szövetség helyi szervezetei és az árvíz sújtotta települések RMDSZ-es polgármesterei a pénzösszegek hatékony felhasználási módjáról.

Kormánybiztos a kitoloncolt romákért

A kormány a kitoloncolt romák visszafogadása és beilleszkedése ügyében illetékes megbízottat nevezett ki Valentin Mocanu munkaügyi államtitkár személyében. Pierre Lellouche francia Európa-ügyi államtitkár üdvözölte a kinevezést. ,,Arra számítok, hogy Románia a romák visszailleszkedését segítő intézkedéseket hoz, és szükség lenne kiegészítő forrásokra az igazságügyi és rendőri együttműködésben is a Franciaországban működő román csempészhálózatok felgöngyölítéséhez" — tette hozzá. Lellouche legutóbb szerdán nehezményezte, hogy még mindig nincs megbízottja az ügynek a román kormányban. A francia kormány szerdán úgy határozott, hogy három hónapon belül felszámolják a mintegy 600 franciaországi illegális cigánytelep felét, valamint azt, hogy haladéktalanul kitoloncolják azokat a külföldi, elsősorban romániai és bulgáriai romákat, akik összeütközésbe kerültek a törvénnyel.

Függőben az észak-koszovói autonómia

Pristina autonómiát kínál Észak-Koszovó szerbek lakta részének — közölte az Amerika Hangja Rádió az Egyesült Államok koszovói nagykövetére hivatkozva. Ha ez megtörténne, akkor annak dominóhatása lehetne. Belgrád azonban egyelőre elzárkózik az albán javaslattól. Az Egyesült Államok nagykövete szerint olyasféle berendezésről lehetne szó, mint amilyen a belga vagy a dél-tiroli példa. Erről azonban Szerbiának és Koszovónak kell megegyeznie — mondta. Belgrádi lapok szerint azonban a szerb kormány egyelőre nem kíván foglalkozni a pristinai ajánlattal. Most arra összpontosít, hogy Koszovó függetlenedésének ügyét az ENSZ-közgyűlés elé vigye. Megfigyelők szerint Belgrád attól tart: ha a koszovói szerbek autonómiát kapnának, a kölcsönösség elve alapján a dél-szerbiai Presevo-völgyi albánoknak is meg kellene adniuk ugyanazt. Azután pedig automatikusan következnének a szandzsáki bosnyákok és a vajdasági magyarok autonómiakövetelései. Szerbia pedig ezt mindenáron el akarja kerülni, akár a koszovói szerbek önrendelkezésének feladása árán is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-08-02: Közélet - Váry O. Péter:

Szabadtéri hegedűkoncert

Egyedi, de megismételhető élményben volt részük mindazoknak, akik szombat délután a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban sétálgattak, avagy akiket a messzi csengő, e helyen furcsa hangok a ’48-as emlékmű mellett felállított pódiumhoz vonzottak.
2010-08-03: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színielőadás
A kovásznai városi művelődési házban a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad ma 20 órakor bemutatja a Tóth-Máté Mihály Mi lett volna, ha...? című novellája alapján készült előadását. Rendezte Molnár János. Az előadást szerda este nyolctól megismétlik.