Pénzhamisítás elleni utasítások 1815-ben

2010. augusztus 3., kedd, Magazin

Egész Erdély területén az 1807. évtől egyre több helyről értesítik a Kormányszé­ket, hogy hamis pénz van forgalomban. A bankjegyeket hamisítók közül csak keveset sikerült elfogni, ezért a piacokon kihirdették a Főkormányszék szigorú utasításait. 1815-ben már az egész Monarchia területén felbukkantak a hamisítással nyomtatott papírpénzek. A Kolozsváron keltezett körlevél szövege a következő:

,,Méltoztatott Ő Felsége az idén április 21-én 992 számmal költ királyi decretumától fogva parancsolni, hogy a Papiros Pénz utána csinálók büntetése tárgyában 1807-ben május 29-én az 593 udvari szám alatt költ rendelése, melynek foglalatja az volt, hogy ennek utána a hasonló vétekbe találtató bűnösök nem a helybéli magistratusnak vagy a vármegyék és székek törvényes székeik előtt, hanem a királyi törvényes tábla előtt a fiscális director felperessége alatt pereltessenek meg, és az efféle processusok onnan a K. Gubernium elébe hozattassanak, felső ellátás végett Ő Felsége elébe küldettessenek fel. Ujjonnan országszerte hirdettessék ki, mely felséges rendelésnek következéséül oly további rendeléssel tetetik kegyelmeteknek, hogy mivel a dolog természete azt kívánja, hogy minekelőtte az efféle bűnösök törvényes kérését alá vettetnének, előre nemcsak a Corupus Delicte nyomoztassék ki, hanem az azután csinálók is társaikkal, és minden ide tartozó körül állásokkal egyetembe fedeztessenek fel. Az efféle felfedezések és kinyomozások a polgári közönséges tisztek kötelességei, s míg az efféle kinyomozások meg nem tétetnek, addig a fiscális director sem indíthat a bűnösök ellen büntetö keresetet, annál fogva nehogy ebből alkalmatossági vétségek arra, hogy az efféle vétkesek elhirtelenkedve és a dolognak tökéletes kinyomozása előtt Maros Vásárhelyre vitessenek. Meghagyatik ezennel kegyelmeteknek, hogy valahányszor hasonló esetek előre pontosan nyomoztassék ki, és akár aztán a Guberniumnak küldjék fel, és a bűnösnek Maros Vásárhelyre leendő küldetése iránt a Gubernium további rendelkezésétől várják. Szoros megtartás végett kihirdetni. Kolozsvár, 1815. június 2-án.

Gub. Bánffi Stefanus Thuri not."

A gubernium utasításait kihirdették Sepsiszentgyörgyön is. Bankjegyhamisítókról viszont nem tesznek említést, valószínű, ilyen eset nem fordult elő Háromszéken.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-08-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, apa, testvér, barát,
PÁLL SÁNDOR IMRE
életének 53. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2010. augusztus 5-én, csütörtökön 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4234924
2010-08-03: Magazin - Mózes László:

Szelíd trabantosok

Jó nekem a Trabant, nem kell Cadillac ― akár a Hobo Blues Band eme emlékeztes slágertöredéke (Országút blues, 1983) is eszébe juthatott a hét végi trabantos társaság alkalmi szemlélőjének.