A fekete bárány

2010. augusztus 3., kedd, Máról holnapra

Az elmúlt három év azt bizonyította, Románia ajándékba kapta az Európai Unióhoz való csatlakozást. Akkor, 2007 elején, de az emberek zöme optimista volt, arra gondolt, a fejlett országok klubjának is nevezett elit csoportosulás jót tesz Romániának, s amit nem sikerült megvalósítani a csatlakozás előtti években, azt az elkövetkezőkben behozza.

Az elmúlt három és fél év ellenben nagyon rácáfolt erre a reményre. Továbbra is Európa legszegényebb, legkorruptabb, legelmaradottabb országa Románia, innen menekül a legtöbb ember a művelt Nyugatra, ez az ország adja a kontinens nagyvárosaiban koldulásból élők zömét, de a bűnözőkét is, mindenki tudja, hogy az igazságügy politikai irányítás alatt áll, az oktatás eddig megreformálhatatlannak tűnik, eredményei is ennek megfelelőek, a közegészségügy haldoklik, ezerszámra menekülnek az orvosok és középkáderek Angliába, Németországba vagy bárhová, ahol szakembernek s nem cselédnek tekintik a fehér köpenyeseket. Mennének a tanárok is, csak a nyelvtudás hiánya röghöz köti őket. Helyettük külföldön dolgozik a 18—45 év közötti szakmunkások több mint hatvan százaléka. Diplomások, érettségizettek ezrei takarítanak, mosogatnak, bejárónősködnek Délen, Nyugaton, ahol érik, s ahol egy kicsit jobban élhetnek, mint idehaza. Így marad lassan, de biztosan aktív munkaerő nélkül az ország, s haldoklik mind az államkassza, mind a nyugdíjpénztár, mind az egészségbiztosító.

És sajnos, nem értünk a lejtő aljára. Az IMF további zsugorodást jósol, nem is keveset 1,9—3 százalék közöttit, s bár ígérik, újabb megszorítások nem lesznek, sok jóra sem számíthatunk, némi javulást 2011 második felére gondolnak, de ez aligha válik egyhamar érzékelhetővé az életszínvonalban. És addig is nő még egy ideig a munkanélküliség — ezt maga Emil Boc is bevallja, igaz, ahogyan már tőle megszoktuk, a macskát azonnal át is dobja a szomszédba: azért történik mindez, mondja fapofával, mert az alkotmánybíróság nem szavazta meg a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését, s kénytelenek voltak öt százalékkal emelni az általános forgalmi adót. Jó kifogás az árvíz, ez utóbbi rovására fogják írni az őszi zöldség- és gabonaárrobbanást, s ismét csak a csatlakozás áldásaként a fűtési támogatás teljes megvonását.

Románia ma az unió sovány fekete báránya, szélre sodródott páriája. Nem lakosai, politikusai tették azzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-08-03: Közélet - Iochom István:

Közszemlén a faágyú

Az öt településből álló nagyközségben Szentkatolna és Kézdimárkosfalva után a múlt hét végén Kézdimartonfalván tartottak harmadik alkalommal falunapokat. A helyszín változott, a sok esőzés miatt a faluünnepet visszaköltöztették az iskola előtti térre, a patak partján vizenyős volt a talaj.
2010-08-03: Közélet - :

Jöhet a hatodik hitelrészlet (Újabb megszorító intézkedések nélkül)

A 2011-es állami költségvetés 1,5―2 százalékos gazdasági növekedéssel, a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékának megfelelő államháztartási hiánnyal és három százalékos inflációval számol ― jelentette be tegnap Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott egyeztetések után.