A múlt hétFehéríteni a feketét

2010. augusztus 3., kedd, Közélet

Már azt hittem, hogy nálunk csak szégyenében fog ki- és elfehéredni a feketegazdaság, de ekkor megjelentek az újabbnál újabb válságkezelési, gazdaságélénkítési és gazdaságkifehérítési ötletek. Ezeket ha megvalósítják, nem csak megkönnyítik a munkanélküliek, társadalmi segélyből élők és a nyugdíjasok életét, hanem munkát is adnak nekik.

Itt van mindjárt ez az árfigyelő rendszer. Ezt a gazdasági miniszter Adriean Videanu eszelte ki. Eszerint létrehoznak egy számítógépes adatbázist, ahol meg lehet nézni, hogy melyik elárusító milyen áron adja portékáit. Városokban a forgalmas pontokon nagy képernyőket szerelnek fel, és azokon is lehet majd látni, hogy mi hol olcsóbb. Faluhelyen a munka és jövedelem nélküli vagy téesznyugdíjas csak előkapja a laptopját, és máris látja, hogy a három közül melyik boltban olcsóbb a patkószeg. Városon meg a ráérő csak kimegy a forgalmas utcasarokra, és megnézi, hol árulják legolcsóbban a petrezselymet. Ezután mi fog történni? Hát az, hogy a kereskedők is árgus szemekkel figyelik egymás árait. Ha valamelyik látja, hogy a konkurens cég olcsóbban adja a pityókát, mint ő, akkor rögtön leviszi annak árát. Látván ezt egy harmadik, még olcsóbban ajánlja. Ezt észreveszi a többi, és még kisebb árat állapít meg. És ez így megy a végtelenségig, míg csaknem mindent ingyen nem fognak árulni. Ezért nőni fog a fogyasztás és élénkül a gazdaság.

A másik nagyszerű ötlet az, hogy a kis jövedelműeknek visszatérítik vásárlásaiknál az áfa négy százalékát. Lehet, nem csak annyiból fog állni a visszatérítés, hogy csak felmutatják a nyugtát vagy áfás számlát. Lehetséges, hogy mérlegképes, hites könyvelőt kell alkalmaznia a visszatérítésből potenciálisan meggazdagodni akarónak. Így új munkahelyek keletkeznek, csökken a munkanélküliség. Az elképzelésen még dolgoznak, de ha bevezetik, akkor a gazdaság állítólag ettől ki fog fehéredni, és a sárga irigység öli meg még a norvégokat is, akiknek nincs is feketegazdaságuk. Nem lesz többé bevásárlókosárban hányódó kasszaszalag! Nem kell a fináncoknak büntetniük az eladókat a kasszagép hiánya vagy nem használata miatt! A vásárlók ki fogják erőszakolni azt is, hogy még a seprűárus házaló cigányoknak is legyen kasszagépük. Az emberek érdekeltek lesznek, hogy minél többet vásároljanak, mert minél többet költenek, annál több áfát kapnak vissza, és abból újból tudnak vásárolni, amiből ismét pénzt kapnak vissza, és azt újra elköltik. És így tovább...

Az élelmesebbek vissza is élhetnek ezzel. Mert nem mindenki lesz jogosult térítésre! Ezek számláit, nyugtáit, kasszabonjait össze fogják gyűjteni a vállalkozó szelleműek. A visszaigényelt pénzből pedig meggazdagodnak. De az a jó, hogy miután jól meggazdagodtak, már nem lesz joguk visszakérni az áfarészüket.

Ezeket az ötleteket állítólag a görögöktől vettük át. Lehet, ők is azért állnak olyan jól, mert náluk ezeket a módszereket már alkalmazzák is?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-08-03: Közélet - :

Jövőtől lehetséges a fizetésemelés

A jövő évre megállapított 39 000 lejes fizetési alap, amennyiben a közalkalmazottak számát országos szinten hatvanezerrel csökkentjük, tízszázalékos béremelést tesz lehetővé — jelentette ki tegnap Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter.
2010-08-03: Belföld - :

Hírsaláta

NEM A BABEŞ—BOLYAIN VÉGEZTEK ÉS DOLGOZTAK. Andrei Marga szerint a fővárosban híreszteltekkel ellentétben sem Emil Boc miniszterelnök, sem a közvetlen környezetébe tartozók nem a BBTE-n végzett jogászok, hanem más-más karokon voltak diákok.