Kettős állampolgárságEnyhül a szlovák álláspont

2010. augusztus 3., kedd, Világfigyelő

Érvényteleníteni kellene a szlovák állampolgársági törvény azon módosítását, amellyel Pozsony a magyarországi kettős állampolgárságot megkönnyítő törvénymódosításra reagált — véli Rudolf Chmel, a kisebbségekért és az emberi jogokért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes.

A politikus pozsonyi sajtóértekezletén tegnap azt mondta, hogy a feleknek ugyanakkor kétoldalú megállapodást kellene kötniük, amely meghatározná a magyar állampolgárság megadásának szabályait. A feltételek között szerepelne, hogy a magyar állam nem folytatna aktív toborzást, illetve hogy az állampolgárságot kizárólag egyéni alapon ítélnék oda. Formális szempontból mindkét jogszabály rendben van — állítja a Chmel, aki a Híd párt képviselője a szlovák kormányban. „Mindkét országnak tudatosítania kellene, hogy itt nemcsak a jog formális betartásáról van szó, hanem elsősorban emberekről, két szomszédos ország állampolgárairól és az ő sorsukról" — szögezte le a politikus.

Szerinte kiutat a mai helyzetből a szlovák törvénymódosítás eltörlése és egy kétoldalú megállapodás megkötése jelentene. A kormányfőhelyettes elismerte, hogy ez a megoldás egyelőre csak az ő saját víziója. Az elképzelést először a koalíciós partnerekkel szeretné megvitatni, s számol azzal, hogy a kérdésről még a koalíción belül is éles politikai viták várhatóak. Chmel szerint Pozsonynak mindent meg kell tennie azért, hogy a nemzeti kisebbségek otthon érezzék magukat Szlovákiában. ,,Csak akkor nem fognak maguknak más politikai hazát keresni, ha otthon érzik magukat Szlovákiában" — hangoztatta Chmel, aki civilben ismert hungarológus.

Mint ismeretes, a magyar állampolgársági törvény módosítására, amely a határon túli magyaroknak megkönnyíti a magyar állampolgárság felvételét, Pozsony szintén törvénymódosítással reagált. A döntés értelmében az a szlovák állampolgár, aki önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot.

Chmel azt tervezi, hogy a kisebbségi nyelvek hivatali használatának határát, amelyet jelenleg településenként a húszszázalékos kisebbségi lakossági szinthez kötöttek, a jövőben tíz százalékra csökkentenék. Szerinte a tíz százalékos nyelvi küszöb egybevág azzal az ajánlással, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa fogalmazott meg Szlovákia számára. Chmel az államnyelvtörvény módosítását is tervezi, egyebek között kivenné a jogszabályból a pénzbeli szankciókat előíró részt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-03: Közélet - :

Lena versei

Emlékkiállítás dr. Szabó Levente szegedi sebész-hegymászó emlékére — így sűrítette egy mondatba Zsók Enikő vasárnap délután a sepsiszentgyörgyi Tein teaházban megnyílt tárlat lényegét.
2010-08-03: Világfigyelő - :

Végéhez közeledik az amerikaiak iraki küldetése

Az ígéreteknek megfelelően Irakban augusztus végére befejezik harci bevetéseiket az amerikai katonák, s az erőfeszítések zöme katonairól civil területre tevődik át — hangsúlyozta az amerikai elnök egy tegnapi beszédében.