Röviden

2010. augusztus 3., kedd, Világfigyelő

Pénteken lép hivatalába Schmitt Pál

Augusztus 6-án lép hivatalába ünnepélyes keretek között Schmitt Pál megválasztott magyar köztársasági elnök. Az egyórásra tervezett ünnepségen fellép Miklósa Erika, és az új államfő is beszédet mond majd — közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az ünnepséget a Sándor-palota melletti Szent György téren tartják, melyre kétszáz vendéget hívtak meg. Közben kiderült: távozik a Köztársasági Elnöki Hivatal legtöbb munkatársa, közülük többen a közigazgatás más területén helyezkednek el, míg vannak olyanok, akiket az elnökváltás időpontjában felmentenek. Kiss Norbert, az elnöki hivatal jövendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője közölte: a változtatásokra azért van szükség, mert az elnöki hivatal más struktúrában fog tevékenykedni.

Pozsony nyitott a rendezésre

A szlovák külügyminiszter szerint jó szándékkal és párbeszéddel rendezhető, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) ne a magyar Országgyűlés intézményeként működjék. Mikulás Dzurinda a hét végén a pozsonyi TASR hírügynökség azon kérdésére válaszolt így, hogy kezdeményez-e Szlovákia valamilyen lépést a KMKF ügyében. A szlovák diplomácia vezetője úgy vélte: Bugár Béla, a Híd elnöke nagyon okosan és felelősségteljesen nyilatkozott, amikor kijelentette, kérni fogja annak a magyar parlamenti határozatnak a megszüntetését, amellyel a fórumot a budapesti törvényhozásnak rendelték alá.

Aggódik az MKP

Nyugtalanítja a Magyar Koalíció Pártját (MKP), hogy a négypárti jobbközép szlovák kormánykoalíció csak törékeny többséggel rendelkezik a parlamentben. ,,Nem jó, hogy nem stabil a mai koalíció" — jelentette ki Bárdos Gyula, az MKP országos tanácsának elnöke tegnap Pozsonyban, amikor a szlovák kormányprogramról fogalmazott meg véleményt a parlamenten kívüli magyar párt. Az MKP a júniusi választáson csak 4,33 százalékot kapott, s nem került be a törvényhozásba. A 150 tagú parlamentben a koalíciónak 79, míg az ellenzéknek 71 képviselője van. Az MKP tart attól, hogy a koalíció törékeny többsége a parlamentben veszélyeztetheti a kormányprogram teljesítését is. A magyar párt úgy véli: a kormányprogramban vannak pozitív, általa is támogatható elemek, de olyan dolgok is, amivel nem tudnak egyetérteni. A nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban a kormányprogramban vállaltakat az MKP hiányosnak tartja. ,,Sajnos, a nemzeti kisebbségek szempontjából is ki kell mondanunk, hogy hatékony érdekképviseletünket a többségi nemzetet képviselő pártok továbbra sem merik felvállalni. Sokkal konkrétabb javaslatokat vártunk annál, amit a kormányprogramban lefektettek. Legalább azon törvényeknek a módosítását, amelyeket korábban megígértek" — fejtette ki kérdésre válaszolva Bárdos.

Rendkívüli helyzet Oroszországban

Rendkívüli helyzetet hirdetett meg hét oroszországi régióban a pusztító tüzek miatt Dmitrij Medvegyev államfő tegnap, s egyben számos térségben ideiglenesen korlátozta a személyforgalmat, illetve a gazdasági tevékenységet. Medvegyev külön utasítást adott arra is, hogy a katonaságot vonják be az oltásba. Tegnap a tizennégy régióban mintegy 130 000 hektáron dúló tüzek oltásán a rendkívüli helyzetek minisztériumának 130 000 munkatársa, hét repülőgépe, számos helikoptere, és közel 20 000 munkagépe, valamint mintegy kétezer katona és a védelmi minisztérium 150 gépe, továbbá a belügyminisztériumhoz tartozó testületek közel háromezer embere és 450 gépe dolgozott, a helybeliek pedig szinte mindenütt nagy létszámban segítenek a munkában.

Tévévitára hívta az iráni elnök Obamát

Tévévitára hívta Barack Obama amerikai elnököt tegnap Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő, hogy kiderüljön, kinek vannak jobb megoldásai a világ problémáira. Az iráni politikus hangoztatta, ez év szeptemberében New Yorkban részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, s annak ideje alatt kész leülni szemtől-szembe Obama elnökkel, hogy szabadon beszéljenek a világ gondjairól. A párbeszéd a sajtó nyilvánossága előtt zajlana, hogy kiderüljön, ki tud ezekre a problémákra jobb megoldásokat — mondta Ahmedinezsád.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-08-03: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Az elmúlt héten beindult az új, a kis- és közepes vállalatokat segítő Széchenyi-program, amely az első Orbán-kormány idején jelentős segítséget biztosított a magyar vállalkozásoknak, és amelyet hivatalba lépése után, 2002-ben a szocialista kormány egyetlen tollvonással megszüntetett, helyette egy fejlesztési programmal kísérleteztek, ezzel meg az érintettek szerint legfőképpen az volt a baj, hogy működése átláthatatlan volt, és a vállalkozók sikeres pályázataikra is érthetetlen késéssel jutottak pénzhez, sokszor már tőkehiány miatt a vállalkozások meg is szűntek.
2010-08-04: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Nyáron kézműveskedj velünk!
A Keleti-Kárpátok Kulturális és Tudományos Egyesület a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeumában, Sepsiszentgyörgyön a Gábor Áron utca 16. szám alatt (rossz időben a múzeum műhelytermében) augusztus 5—31. között ingyenes szabadtéri kézműves-foglalkozásra várja a gyermekeket.