Mi, hol, mikor?

2010. augusztus 4., szerda, Mi, hol, mikor?

Nyáron kézműveskedj velünk!

A Keleti-Kárpátok Kulturális és Tudományos Egyesület a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeumában, Sepsiszentgyörgyön a Gábor Áron utca 16. szám alatt (rossz időben a múzeum műhelytermében) augusztus 5—31. között ingyenes szabadtéri kézműves-foglalkozásra várja a gyermekeket.

Iratkozni a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeumában lehet naponta 9—17 óráig (kivétel vasárnap). Az iratkozási űrlap letölthető a múzeum weboldaláról (www.muzeul-carpatii-rasariteni.ro) az Újdonságok menüpontban (secţiunea Noutăţi). A gyermekeket két kétnyelvű csoportba osztják kor szerint. Mindkét csoportban tíz hely van, és a gyermekeket a jelentkezés sorrendjében írják be. A résztvevők az egyesület önkéntesei és a múzeum szakemberei irányítása és felügyelete alatt fognak dolgozni. A szervezők gondoskodnak sok kapcsolódó tevékenységről, kreatív oktatásról, amelyek fejlesztik a résztvevők kreativitását, kommunikációs készségét. Az elkészített tárgyakat a gyermekek hazavihetik. Verseny is lesz, s a tanfolyam végén mindenki diplomát kap. Bővebb felvilágosítás Deák Andrea múzeologusnál és önkéntesnél: deakandrea.mncr@gmail.com, telefon: 0267 314 139, 0735 561 675; Cristina Felea muzeológusnál: feleacristina@gmail.com, telefon: 0267 314 139, 0735 561 675.

Színielőadás

A kovásznai városi művelődési házban a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad ma 20 órakor bemutatja a Tóth-Máté Mihály Mi lett volna, ha...? című novellája alapján készült előadását. Rendezte Molnár János.

Képernyő

Az M2 csatorna ma 15.10 órakor kezdődő, Hétmérföld című műsorának helyszíne Sepsiszentgyörgy.

Közlekedés

Baleset. Hétfő este hét órakor P. Valeria (30) kovásznai lakos kocsijával a Dózsa György utcában haladva a túl nagy sebesség miatt megcsúszott, nekiment egy gázvezetéknek, amely megrepedt, majd a patakban kötött ki. A gépkocsivezető nem szenvedett súlyos sérüléseket, a kocsi mintegy negyven százalékban károsodott. A nő nem volt ittas. A környéket a rendőrök biztosították, amíg a gázszolgáltató vállalat dolgozói ideiglenesen kijavították a hibát.

Ittasan. Hétfő hajnalban a kézdivásárhelyi rendőrök ittas vezetésen érték D. Ferenc (22) szentkatolnai lakost, aki az Állomás utcában motorozott. A szonda 0,87 mg/l alkoholt jelzett a leheletében. Kórházba kísérték vérvételre. Hamarosan az is kiderült, hogy nincs jogosítványa. * A közlekedésrendészek a 11-es országúton, Kökösnél A. Marius (40) sepsiszentgyörgyi lakost kapták el, hogy ittasan vezetett. Nála az érték 0,69 mg/l volt.

Kékfény

Kihívták a kommandósokat. Hétfőn értesítették a hidvégi rendőröket, hogy falubelit sebesített meg egy ismeretlen, amikor saját földjén fűlopás közben tetten érte. A rendőrök A. Marian (21) hidvégi lakost gyanúsítják, aki a tetten éréskor szekerére pattant, de térültében a fogattal áthajtott a gazda lábán. Az áldozatot a sepsiszentgyörgyi kórházba szállították. Amíg a gyanúsított kihallgatása folyt, a rendőrőrs előtt összegyűltek annak rokonai, és nyomásgyakorlással próbálták az eljárást akadályozni. A helyi rendőrök kénytelenek voltak kihívni a kommandósokat.

Megszúrta. Hétfő délután Kézdivásárhelyen egy 42 éves férfi egy lokál teraszán ült, amikor a bárból hirtelen kilépett B. Sándor (65), és se szó, se beszéd, mellbe szúrta. A nyomozás szerint a két férfi korábban a bár teraszán iddogált külön, anélkül hogy egyetlen szót is váltottak volna. Az áldozatot a kórházba szállították. A tettet a törvényszéki orvosi látlelet alapján sorolják be.

Lopás. Szentkatolnai gazda panaszolta a rendőröknek, hogy pénteken egy falubeli 3000 kilogrammnyi burgonyáját szedte ki és vitte el kézdimartonfalvi földjéről, kb. 1200 lejes kárt okozva. A tettel K. Leventét gyanúsítják, folyik a nyomozás.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesztőségünkben (az új székházban, a kultúrpalotától jobbra) ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.

Kamatmentesség. Az érvényben levő törvény szerint azoknak a kis jövedelműeknek, akiknek egy főre eső havi jövedelmük nem haladja meg az 1000 lejt, és vállalják, hogy tizenkét hónapon belül törlesztik közköltségi elmaradásukat, nem számítanak késedelmi büntetőkamatot. Részletekért forduljanak a sepsiszentgyörgyi Lakossági Tanácsadó Irodához, ahol ingyenes tájékoztatást és tanácsadást nyújtanak tizenkét közérdekű területen. Az iroda az 1918. December 1. úton a 18-as tömbház egyik üzlethelyiségében (volt BTT-iroda, a villanyrendőr közelében) működik. Telefon: 0267 311 423, e-mail: bcc.pronobis@planet.ro. Ügyfélfogadás hétfőn, szerdán, pénteken 9—15, kedden és csütörtökön 12—18 óráig.

Áramszünet. Ma 8.30—14 óráig a Katrosában az 1-es transzformátorállomás körzetében, csütörtökön 8—15 óráig Kézdioroszfaluban, Kézdisárfalván, Kézdiszászfaluban, Nyujtódon, 11—14 óráig Kézdivá­sárhelyen a Nagy Mózes, Ráczok, Mesterek, Bod Péter utcában, valamint az 59-től 63-ig számozott udvarterekben, mától péntekig naponta 8.30—14 óráig az Ady Endre, Kert és Patak utcában, péntekig naponta 8—17 óráig Uzonban a 3-as transzformátorállomás körzetében, pénteken 9—17 óráig a Dália cégnél (kőröspataki 5-ös transzformátorállomás), a Transcuriernél (árkosi 8-as transzformátorállomás), Árkoson a 9-es transzformátorállomás körzetében és a Hosszú falurészen, 9—15 óráig Sugásfürdőn szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-08-03: Világfigyelő - Farcádi Botond:

Röviden

Pénteken lép hivatalába Schmitt Pál
Augusztus 6-án lép hivatalába ünnepélyes keretek között Schmitt Pál megválasztott magyar köztársasági elnök. Az egyórásra tervezett ünnepségen fellép Miklósa Erika, és az új államfő is beszédet mond majd — közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.
2010-08-04: Sport - :

Sport

Tisztes helytállás
Az isztambuli Shotokan Karate-világbajnokságon vett részt a Master Karate Club sportolója, a kovásznai Ivan Lepedat (oktató: Bibó Ferenc).