Tűzpárbaj az izraeli—libanoni határon

2010. augusztus 4., szerda, Világfigyelő

Az izraeli hadsereg egy dél-libanoni határtelepülést lőtt tegnap, és a tűzpárbajban három libanoni katona, egy libanoni újságíró és egy izraeli alezredes meghalt — közölték a két ország forrásai.

A libanoni biztonsági körökhöz tartozó személy elmondta, hogy egy izraeli harckocsi libanoni területre hatolt be, ahol a katonák egy fát akartak kivágni. Az eset Adaisze településénél történt. A libanoni hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le az izraeliekre, amire azok ágyútűzzel válaszoltak. Tűzharc bontakozott ki, egy épületet izraeli harckocsi lövedéke talált el. Ugyanezen biztonsági forrás szerint egy izraeli helikopter két rakétát lőtt ki libanoni katonai állásra a falu közelében, eltalált egy páncélozott személyszállító járművet, az kigyulladt, s két libanoni katona a lángokban lelte halálát.

A Libanonban állomásozó ENSZ-kéksisakosok felszólították a libanoni és az izraeli hadsereget, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet a határincidenst követően. Andrea Tenenti, a világszervezet dél-libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) szóvivője megerősítette a lövöldözés tényét, hozzátéve, hogy az UNIFIL legfőbb feladata most a nyugalom helyreállítása a térségben.

Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint Libanon felől rakétatámadás érte volna Izrael északi területét. Mint mondta: egyetlen rakétával sem támadták Izrael északi részét Libanon irányából. Az izraeli külügyminisztérium közleményében a libanoni kormányt tette felelőssé az események miatt, és hozzátette: következményei lesznek annak, ha az erőszak folytatódik. A zsidó állam szerint a lövöldözés az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701-es határozatának egyértelmű megsértése volt. Ezzel a nemzetközi jogi dokumentummal zárták le a 2006-os izraeli—libanoni háborút. Izrael északi körzetének parancsnoka azt mondta, nem hiszi, hogy a keddi összecsapás a libanoni hadsereggel további erőszakhoz vezet, mivel több magas rangú libanoni tiszt is kérte a tűzharc beszüntetését.

Michel Szulejman libanoni elnök és Szaad Haríri libanoni kormányfő elítélte az „izraeli agressziót". Haríri „Libanon területi önrendelkezésének megsértését" sérelmezte, és arra kérte az ENSZ-et, valamint a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre az agresszió megfékezése érdekében.

A két országot egy Izrael által felépített kerítés választja el egymástól, amely nem követi mindenütt az ENSZ által meghúzott határt, az úgynevezett kék vonalat. Az izraeli hadsereg közleménye szerint katonáik nem lépték át a libanoni határt, s bár a fa a kerítésen túl volt, az a rész még mindig a zsidó állam területéhez tartozik. A favágásról állítólag az UNIFIL-lel is egyeztettek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött tartandó ülésének napirendjére tűzte a két közel-keleti ország határán kitört tűzpárbajt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-08-04: Világfigyelő - :

Idén is szilvából készül az ország tortája (Nemzeti ünnep az összefogás jegyében)

Az összefogás jegyében született az augusztus 20-i ünnep forgatókönyve, több mozzanat is az árvízkárosultak lelki és anyagi megsegítéséről szól — hangsúlyozta Nagy Anna kormányszóvivő tegnap Budapesten.
2010-08-04: Világfigyelő - Farcádi Botond:

Röviden

Lemondott az ügynökmúlttal vádolt igazgató
Lemondott posztjáról Bartha Csaba, a budapesti Román Kulturális Intézet igazgatóhelyettese, akiről a sajtó korábban azt állította, hogy még 1989 előtt beszervezte a román kommunista hatalmat kiszolgáló Szekuritáté titkosszolgálat.