Nemzeti ünnep az összefogás jegyébenIdén is szilvából készül az ország tortája

2010. augusztus 4., szerda, Világfigyelő

Az összefogás jegyében született az augusztus 20-i ünnep forgatókönyve, több mozzanat is az árvízkárosultak lelki és anyagi megsegítéséről szól — hangsúlyozta Nagy Anna kormányszóvivő tegnap Budapesten.

Magyarország Tortája 2010-ben szilvagombóctorta — egy veresegyházi cukrász alkotása — lesz. Az ezerszeletes finomságot az augusztus 20-i ünnepségre a fővárosba érkező árvízkárosult gyerekek kóstolhatják meg elsőként, akiknek „szükséges, hogy most valami édeset is kapjanak". A kormányszóvivő hozzátette, hogy az Együtt az Ország! elnevezésű rendezvényen ötszáz árvízkárosult gyermeket látnak vendégül egész napos programokra. Az augusztus 20-i ünnep dallamokkal, ízekkel és illatokkal teli lesz, és nem az állam, hanem az ország ünnepel majd együtt.

Lévay Sylvester Grammy-díjas vajdasági magyar zeneszerző augusztus 20-ra komponált szerzeményét, Az összefogás dalát több magyar énekes, többek között Szinetár Dóra, Bebe, Csík János, Csipa, Rú­zsa Magdi, Bereczky Zoltán és Zséda adja elő. A zeneszerző a sajtótájékoztatón elárulta, hogy a dalt 1991-ben Los Angelesben írta, eddig a fiókjában őrizte, most viszont felajánlotta az árvízkárosultak megsegítésére. Szövegét Szomor György írta. A dalból videoklip is készült, a televízióban és a rádióban látható-hallható szerzemény végén telefonszámot is közölnek, amelyet ha a hallgatók és a nézők felhívnak, azzal az árvízkárosultakat támogathatják. A tűzijáték ideje alatt gyertyákat gyújtanak, és a gyertyák eladásából összegyűlő összeget is az árvízkárosultaknak juttatják el.

A tűzijáték idén is nagyon szép lesz, látványban nem marad el a megszokottól, viszont sokkal megtervezettebb. Há­rom uszályról lövik ki a rakétákat, nem a hidakról és a Citadelláról — közölte Farkas Mihály, a szombathelyi Kopula 96 Kft. tulajdonosa. Tájé­koztatása szerint azért ajánlották fel az esemény megszervezését a kormánynak, hogy ,,az embereknek megmaradjon az igazi ünnep, a látvány és az élmény".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-08-04: Világfigyelő - :

Pozsony továbbra is akadékoskodik (Kettős állampolgárság)

Egy nappal azután, hogy Rudolf Chmel szlovák kormányfőhelyettes kifejtette: érvényteleníteni kellene a szlovák állampolgársági törvény azon módosítását, amellyel Pozsony a magyarországi kettős állampolgárságot megkönnyítő törvénymódosításra reagált, a szlovák belügyminiszter máris árnyalta országa álláspontját. Szerinte ugyanis szokatlan és nem európai a magyar állampolgársági törvény.
2010-08-04: Világfigyelő - :

Tűzpárbaj az izraeli—libanoni határon

Az izraeli hadsereg egy dél-libanoni határtelepülést lőtt tegnap, és a tűzpárbajban három libanoni katona, egy libanoni újságíró és egy izraeli alezredes meghalt — közölték a két ország forrásai.