MagaslesVihar egy zöld levél körül

2010. augusztus 4., szerda, Közélet

A múlt héten a sanghaji világkiállításon Elena Udrea turisztikai miniszter ünnepélyes külsőségek között mutatta be a román turisztika új márkajelét, amelyen egy zöld levél látható, a Kárpátokra és a román erdőkre célozva.

Közben rövid kulturális műsort is láthattak az érdeklődők, egy sokkoló jelenetben felvillant Ştefan cel Mare alakja is, az uralkodót megszemélyesítő színész, a kínaiak őszinte örömére, azt üvöltötte, hogy Románia a miénk.

A botrány nem is elsősorban az eléggé összekapott műsor miatt robbant ki, hanem azért, mert a 850 000 euróba kerülő turisztikai márka logóján szereplő s az anyatermészetre, a román nép bölcsőjére célzó zöld levél, szinte ugyanígy, 250 dollárért letölthető az internetről. Mire ment el az a rengeteg pénz?! — hördültek fel a politikusok, a szakértők, a hírmagyarázók. Egyesek arra céloztak, hogy ismét leplezetlen és bornírt pénzmosásról van szó, az eurószázezrek a kormánypárt kasszájába vándoroltak.

Hiába érvel Udrea, hogy a botrány a legjobb reklám, mert szakértők szerint a román turisztikának nem méregdrága márkajelzésekre és mesékre van szüksége, hanem a támogatási rendszerek kiépítésére. Ugyanis világhíres fürdőhelyeink, a tengerparttól a Kárpátokig, esetenként riasztóan lepusztult állapotban leledzenek. Elég, ha a kedves olvasó ellátogat a hajdan híres fürdőhelyeinkre, mondjuk, a századfordulón még Abbázia és Karlsbad után a Monarchia harmadik leghíresebb fürdőhelyére, Előpatakra vagy a fantasztikus környezeti adottságokkal rendelkező Bálványosra, melynek némely részein valósággal dühöng a pusztulás szele, és megy minden széjjelfelé, rothad, pusztul, düledezik mindaz, ami a hatvanas-hetvenes években — amikor még, ma szinte elképzelhetetlen mindez, meleg fürdő is működött itt, és fürdőorvos is volt — kiépült. Az Elena Udrea-féle turisztikai márka helyett ezt kellene átgondolni az utolsó utáni pillanatokban, s nem csak hírverésre költeni a pénzt. Az úthálózatot kellene végre már kiépíteni és korszerűsíteni. S úgy egyáltalán, rendet teremteni az országban, ahol — mondotta az egyik liluló fejű szakértő — igen nagy a mocsok.

A levél kapcsán a baljós analógiákról még nem esett szó, de ne feledjük: Frunzénak hívták a szovjet hadsereg egykori román származású főparancsnokát, aki egy Sztálin parancsára elrendelt ártatlan hasműtét következtében halt meg. Túlaltatták… Mint a húsz éve egymást váltó turisztikai miniszterek a hazai vendégforgalmat. Ideje lenne felébreszteni végre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-08-04: Közélet - :

A liberálisok látatlanban is támogatják

Mihai Voicu, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) alelnöke kijelentette: pártja bármilyen bizalmatlansági indítványt megszavaz, amely az Emil Boc által vezetett kormány bukásához vezet.
2010-08-04: Belföld - :

Hírsaláta

ITT AZ F—16-OS SZÁMLA. Fizetni kellene, nem is keveset, az F—16-os vadászgépekért, de nincs pénz az államkasszában, a pénzügyminiszter és a hadügyér egymásra mutogat, de az első részletet — melyet különben már két hónappal elhalasztottak —, a 900 millió dollárt egyik sem tudja előteremteni — írja a Gândul. Tán csak nem arra számítottak az ország vezetői, hogy a megnyesett nyugdíjakból fizetik ki az Egyesült Államok ajándékát?