A csodaszer nem étel

2010. augusztus 4., szerda, Közélet

A különféle táplálékkiegészítő szerek nem helyettesítik a változatos étrendet, akkor sem, ha minden szabványnak és előírásnak megfelelnek — de az is előfordul, hogy címkéjük is hazudik, egyszóval körültekintően próbálja beszerezni a többnyire különféle hiányokat pótló csodaszereket, aki rászorul.

A fogyasztóvédelmi hatóság meglehetősen sok mulasztást leltározott fel e téren a lejárt vitaminkészítményektől a kispórolt összetevőkig. Az egyik gyógyhatású szirupban például kevesebb volt a cukor, mint amennyit a recept előír, a másikban olyan tartósítószert találtak, ami viszont nem szerepelt a címkén. A harmadiknál az üveg nem zárt megfelelően, azaz tartalmát bárki kicserélheti. Minden tizedik ilyen termék összetétele olvashatatlan vagy félrevezető, a tápértékére vagy hatására vonatkozó tájékoztatás sok esetben elmarad. Még az olyan jellegű kötelező figyelmeztetéseket sem mindig mellékelik, hogy ne lépje túl a megengedett mennyiséget, vagy kisgyermekektől zárja el a dobozt a fogyasztó. Néhol az adagolást vagy az adalékanyagokat sem közlik, de olykor félrevezető vagy mulatságos kísérőszövegek is születnek (egy nemivágy-javítóra például kiírták, hogy három éven alul nem ajánlott); az már általános jellegű mulasztás, hogy nem egyértelmű az ár, nincs kifüggesztett órarend vagy fogyasztóvédelmi telefonszám — ahogy a különböző reklámfogások, ingyenesnek hirdetett ráadások is széles körben bizonyulnak átverésnek. Megyénkben hibás vagy hiányos tájékoztatásért marasztalták el — tízből öt esetben — a patikákat, üzleteket: a dobozban levő termék ismeretlen mennyisége, az egységár vagy az óvintézkedések elmaradása, illetve egy rosszul sikerült fordítás miatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-04: Közélet - Iochom István:

Híd- és művelődésiotthon-avatás Oroszfaluban

Az óriás kürtőskalács mellett az első oroszfalvi falunapok jelentős eseménye a felújított betonhíd és a kívül-belül tatarozott művelődési otthon átadása volt.
2010-08-04: Közélet - :

Szürrealista látomások a képtárban

Nagy Tibor, Sántha Imre Géza és Bogdán László
A sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban tegnap délután megnyílt Nagy Tibor grafikus első egyéni tárlata.