Mi, hol, mikor?

2010. augusztus 5., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Félrevágta kalapját az egynyelvű út menti eligazító tábla.

Helyreigazításához nem feltétlenül kellene az útügyi felügyelet embereit kirendelni. De meglehet, hogy egynyelvűsége miatt, szégyenében konyult le az egyik szárnya.

Kép és szöveg: Sylvester Lajos

Honvédtalálkozó

Baróton a XIII. Honvéd Bajtárs Találkozó szombaton 10 órakor megemlékező istentisztelettel kezdődik a református templomban, ugyanott levetítik vitéz Benkő József marosvásárhelyi történész Boér Géza honvédről készített amatőr dokumentumfilmjét. Utána Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár Termében Erdővidék harcosai címmel kiállítás nyílik Erdővidék volt honvédjeinek személyes tárgyi hagyatékából, valamint egyéb második világháborús katonai felszerelésekből és tárgyakból.

Tavirózsa Fesztivál

Rétyen a Pálma Panziónál szombaton és vasárnap zajlik a Tavirózsa Fesztivál.

Kiállítás

A Guzsalyas Alapítvány XXIV. Nyári Kaláka felnőtt és ifjúsági kézműves-alkotótábora résztvevőinek munkáiból (nemez, rézműves, fazekas, bőrdíszmű és tűzzománc tárgyak) összeállított kiállítást szombaton 20 órakor nyitják meg a Benedek-mezei táborban.

Hitvilág

Kézdivásárhely Reformá­tus Egyházközsége vasárnap 18.30 órától tartja a Kálvin Központi Estek soros találkozóját. Levetítik a Kiáltás a hegyek közül című filmet.

Képernyő

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Nemzetközi képzőművészeti alkotótábor Középajtán. 20.00 Versenyképes gazdaságot Erdővidéken. Lehetőségek a térség turizmusának fejlesztésében. 20.25 Járjuk be Erdővidéket. Honismereti túra Uzonkafürdőn és környékén. 20.50 A vargyasi tánccsoport előadása. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetőek.

Bodos-nap

Bodosban vasárnap falunapot tartanak. Részt vesz Bibarcfalva és Bodos magyarországi testvértelepülésének, Biharugrának a hetvenfős küldöttsége is. A tervezett program: 10 órától istentisztelet a református templomban, 11.30 órától motorosfelvonulás. A szabadtéri színpadon és a kántori lakásban zajló programok: 12 órától óvodások, iskolások műsora, 12.30-tól a biharugrai testvértelepülés küldöttségének fellépése, 15 órától a helyi néptáncosok műsora, 15.30-tól bibarcfalvi hagyományőrzők előadása, 16.15-től Fábricz Emília énekel, 17 órától kerékpáros akadályverseny. A Budai József-iskolában: 15 órától arcfestés gyermekeknek (folyamatos), közösségi gyermekjátékok a Bodvaj Egyesület szervezésében, 16 órától hagyományőrző íjászbemutató. Folyamatosan látogatható a kézműves-kiállítás. Este karaoke és tűzijáték.

Közlekedés

Terelőút. A Bölön környéki árvizek következtében a 103E megyei úton levő híd súlyosan megrongálódott. A műszaki vizsgálat elvégzéséig a 3,5 tonnásnál nagyobb járművek közlekedését letiltották. Ezek számára az ajánlott terelőút: Sepsiszentgyörgy—Hidvég—Földvár (13E országút), valamint Barót—Ágostonfalva (131B megyei út).

Biciklizni óvatosan. A nyárra és a vakációra való tekintettel biztonságuk érdekében a közlekedésrendészet felhívja a kerékpárosok figyelmét néhány fontos szabályra: közúton csak a 14. életévét betöltött személy kerékpározhat; az út jobb oldalán közlekedhet, minél közelebb az útszélhez (hacsak nincs külön biciklisáv); tilos a kerékpárosoknak egymás mellett haladni az úton; irányváltoztatás előtt kinyújtott karral jelezzenek, és csak akkor kanyarodjanak, ha megbizonyosodtak, hogy biztonságban megtehetik. Hordjanak védőöltözéket: sisakot, könyök- és térdvédőt, tegyék magukat láthatóvá sötétedés után is. S ami a legfontosabb: a közlekedési szabályok mindenkire érvényesek, a kerékpárosokra is!

(Rendőrségi tájékoztató)

Kékfény

Lopások. Hétfőn kora délután a bölöni rendőrök tetten érték B. Ioan (18) és D. Petru (21) helybeli lakosokat, akik éppen előbbi szekerére rakták fel egy helybeli gazda földjéről a lucernát. * Sepsiszentgyörgyi cég igazgatója panaszolta hétfőn, hogy az egyik alkalmazottat elkapták, amint gázolajat lopott a cégtől. A rendőrök megállapították, hogy Sz. Levente (40) uzoni lakosnak 90 liter gázolajat sikerült eltulajdonítania, amit műanyag kannákban hordott ki a cégtől azzal a céllal, hogy eladja. * Kedd délelőtt telefonált a 112-re egy sepsiszentgyörgyi, Otthon utcai lakos, hogy valaki bement hozzá. A helyszínre érkező rendőröknek azt vallotta R. András Barna (22) gidófalvi lakos: a kapu nem volt bezárva, s azért ment be a portára, hogy lopjon. * Kedd délután egy sepsiszentgyörgyi élelmiszerboltból F. Gabriela (55) helybeli lakos próbált úgy távozni, hogy nem fizette ki a szatyrában levő 19,85 lejnyi árut. * Egy Siló utcai lakos azért telefonált a rendőrségre, mert valaki megpróbálta elkötni a tömbház előtt parkolt robogóját. A rendőrök megállapították: a robogó elejét borító műanyag karosszériát feltörték, hogy a villamos vezetékekhez hozzáférjenek, s azok közül is néhányat elszakítottak. A tettest keresik.

Letartóztatás. Hétfőn a kézdivásárhelyi rendőrök a vasútállomás környékén járőrözve azonosították és letartóztatták P. Ilie (23) tufeni-i lakost, akit országosan körözött az Olt megyei rendőrkapitányság, mert nem jelentkezett, hogy letöltse lopásért a gyulafehérvári bíróság által kiszabott hároméves börtönbüntetését. Az elítéltet a megyei rendőrség fogdájába zárták, ahonnan a büntetés-végrehajtó intézetbe szállítják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Falunapok. E hét végén, szombaton és vasárnap Felső-Háromszéken Kézdikőváron és Kézdialmáson tartanak falunapokat.

Tehetségek kerestetnek. Kézdiszentlélek polgármesteri hivatala az augusztus 21—22-én megrendezendő falunapokra fiatal, bemutatkozni akaró tehetségek jelentkezését várja. Jelentkezni személyesen a községházán vagy a 0730 584 180-es telefonon Csüdör Katalinnál.

Áramszünet. Ma 8—15 óráig Kézdioroszfaluban, Kézdisárfalván, Kézdiszászfaluban, Nyujtódon, 11—14 óráig Kézdivásárhelyen a Nagy Mó­zes, Ráczok, Mesterek, Bod Péter utcában, valamint az 59-től 63-ig számozott udvarterekben, 8.30—14 óráig a Katrosában, ma és pénteken 8.30—14 óráig az Ady Endre, Kert és Patak utcában, 8—17 óráig Uzonban a 3-as transzformátorállomás körzetében, pénteken 9—17 óráig a Dália cégnél (kőröspataki 5-ös transzformátorállomás), a Transcuriernél (árkosi 8-as transzformátorállomás), Árkoson a 9-es transzformátorállomás körzetében és a Hosszú falurészen, 9—15 óráig Sugásfürdőn, 8—12 óráig Kézdivá­sárhelyen a Barabás Miklós utcában, 9—17 óráig Vargyason, 9—11 óráig Baróton a Szabadság utcának a központtól az olaszteleki városkijáratig tartó szakaszán szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön ma 9—15 óráig az Állomás negyedi 25—36-os tömbházban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-08-04: Közélet - Sylvester Lajos:

Száz kecske kellene... (Határhelyzetek)

Szentivánlaborfalván jártunk árvíznézőben. Az Uzon felőli falubelépőnél az ,,átkosban" felújított és elegáns fogadóvá kiképzett épület előtt mezőgazdasági géproncslerakat és gyomdzsungel torpantja meg az utast.
2010-08-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy az albisi
özv. VÉN ZOLTÁNNÉ
DÁN ZSÓFIA
életének 84. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2010. augusztus 6-án 14 órától lesz az albisi családi háztól.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
A gyászoló család
6096