Megvan a parlagfű természetes ellensége?

2010. augusztus 5., csütörtök, Család

Úgy tűnik, megvan a millióknak allergiát okozó parlagfű természetes ellensége: egy nyíregyházi biológus észlelése szerint a kiirthatatlanul szaporodó növényt az amerikai lepkekabóca károsítja.

Szőke Lajos címzetes egyetemi docens, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat nyugalmazott igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a Nyíregyháza melletti Sóstói-erdőben járva vette észre a lepkekabóca által fertőzött parlagfüveket. Az amerikai kontinensről Európába behurcolt kártevő vattaszerű viaszbevonattal ,,fedte be" a gyomnövény hajtásait. A vattás viasztól fehér, pókhálószerű lepellel borított parlagfüvek fertőzetlen növénytársaikhoz képest csököttek voltak, kevesebb virág nyílt rajtuk, így kisebb mennyiségű allergén pollent bocsátottak a levegőbe. A biológus úgy véli, a tapasztaltak alapján joggal feltételezhető, hogy ha a parlagfüvet kelése után, szárba szökkenése idején éri tömeges lepkekabóca-fertőzés, nemcsak a pollenkibocsátása lesz kevesebb, hanem teljes virágzásának elmaradása következtében kisebb mennyiségű magot is érlel szaporodásához. Szőke Lajos ugyanakkor hozzátette, egy esetből nem lehet kétséget kizáróan azt állítani, hogy a parlagfű biztosan tápláléka a lepkekabócának, mert akár véletlenül is kerülhetett a kártevő az allergén gyomnövényre. Mindazonáltal elképzelhetőnek tartotta, hogy a parlagfű is táplálékul szolgálhat az Amerikából Európába behurcolt rovarnak, hiszen 6—8 milliméteres imágóinak (kifejlett egyedeinek) kártételét több gyomon tapasztalták már.

A melegigényes fajnak számító amerikai lepkekabóca 1979-ben jelent meg Észak-Olaszországban, és előbb a kontinens déli részén terjedt el, majd — alkalmazkodva a körülményekhez — Közép-Európa több országában is megjelent. Kártevését eddig mintegy száz növényfajon jegyezték le, így gyümölcsfákon, az őszibarackon, birsen vagy szőlőn, továbbá díszfákon, a juharon, a vadgesztenyén, a hárson, és emellett gyomnövényeken is, például a csalánon, illetve most először a parlagfüvön. Előfordulását fehér viaszváladék jelzi, imágói a leveleket, hajtásokat és a lágy szárú növényeket szívogatják, mézharmatot ürítenek a levelekre, amelyen gyakran megtelepszik a korompenész is, további károsodást okozva az érintett növényekben. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-08-05: Család - Puskás Attila:

A kék lobélia

Nem kell messzire mennie annak, aki ismerni akarja! Alig hagyja el forró falú tömbházlakását, a kertészet gondoskodásából felfedezheti a szegélynövénynek gyakran ültetett lobéliát (Lobelia erinus).
2010-08-05: Család - :

Megmaradunk

Sokszor elhangzott: a társadalom, a nemzet alapköve a család. Nélkülük csupa magányos, szorongó emberből állna a világ, akik kiválóan manipulálhatóak. Az atomjaira széteső környezetünkben nem találja helyét az ember, pedig születésétől fogva közösségi létre teremtetett.