Legénykedés a gáton

2010. augusztus 5., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Nagy a nyüzsgés mostanság a gátakon, töltések mellett: miután az ár kezdett visszahúzódni, politikusok, elöljárók sürögnek-forognak, szállnak ki a helyszínre, ki gumicsizmában, ki anélkül — még a megyei tanács elnöke is kimerészkedett, de megfordult a vizek nyomában miniszter, államtitkár, intézményvezető, polgármester —, s mivel a mederrendezési munkálatok még nem kezdődtek el, a jobb sorsra érdemes energiák egyelőre dicsekvésben, dorgálásban, vádaskodásban vagy éppen felelősséghárításban csapódnak le.

A megyei tanács elnöke például nem győzte hangsúlyozni a tűző napsütésben, mennyi pénzt utalt ki a kormány az árvízkárok csökkentésére most, hogy az RMDSZ hatalomra került, és mily kevés érkezett ez idáig — mintha egyebek mellett nem ezért szavaztak volna a választópolgárok a szövetségre —, a miniszter háromszéki villámlátogatása során igen szigorúan felelősségre vont, pénzt utalt ki, majd büntetéseket rótt ki, a baróti polgármester pedig — miután megvárta, hogy távozzék a tárcavezető — politikai játszmákra gyanakodott, hátrányos megkülönböztetést kiáltott. Így vált szinte észrevétlenül politikai ügy és ingyencirkusz a több ezer lakost sújtó természeti csapásból. És most már mindenki politikai meggyőződése szerint keresheti a bűnbakot a mulasztásokért, versenybe szállhat a babérok learatásáért akkor, amikor csak azt teszi, amiért megválasztották vagy kinevezték, szurkolhat egyik vagy másik közszereplő sikeréért, elemezheti, a lezúduló csapadékmennyiségből mekkora, szavazatokra fordítható politikai tőkét sikerült kovácsolni. Lassan-lassan már a töltésekben üreget vájó mezei patkányokat vagy az átereszekből a vasszerkezeteket lopókat is párthovatartozásuk szerint ítélik meg vezetőink, de tán még az esőcseppekben is előbb-utóbb felfedezik a rejtett politikai szándékot — így foszlik szét a pártpolitizálás útvesztőiben az az összefogás, amiről az árvíz idején a lakosság tanúbizonyságot tett.

S ha végre nem kell majd aggódva tekintenünk égre és földre, hogy jön-e újabb vihar, megárad-e ismét a patak, talán arra is marad időnk, hogy nézzük, miként legénykednek politikusaink a gáton.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-08-05: Közélet - Farkas Réka:

Támogatásról és annak hiányáról (Folytatódik a Nagy István—Borbély László vita)

Nem hajlandó az RMDSZ Barótnak támogatást nyújtani, pontosabban a szükségesnél is kevesebbet kapnak a megyétől, a szövetség emberei által irányított minisztériumoktól — jelentette ki Nagy István, az erdővidéki központ MPP-s polgármestere.
2010-08-05: Belföld - :

Hírsaláta

Egy székely, egy karhatalmista. Kisebb léptékben és erővel, de ma is folytatódik az egykori kommunista hatalom által képviselt nacionalista politika, amely Székelyföld elrománosítását tűzte ki célul ― nyilatkozta Tőkés László az Academia Caţavencu hetilapnak adott interjúban.