Folytatódik a Nagy István—Borbély László vitaTámogatásról és annak hiányáról

2010. augusztus 5., csütörtök, Közélet

Nem hajlandó az RMDSZ Barótnak támogatást nyújtani, pontosabban a szükségesnél is kevesebbet kapnak a megyétől, a szövetség emberei által irányított minisztériumoktól — jelentette ki Nagy István, az erdővidéki központ MPP-s polgármestere.

Borbély László ezzel szemben állítja, számára nem szempont egyetlen településvezető politikai háttere sem, háromszéki látogatása során nem kioktatni akarta a polgármestereket, hanem arra buzdítani őket, ne szalasszanak el egyetlen lehetőséget sem, hogy segítsék községüket, városukat.

A környezetvédelmi miniszter fenntartja álláspontját, hibát követett el Barót városvezetése, mikor nem csatlakozott ahhoz az országos integrált hulladékgazdálkodási rendszerhez, amely tagjai számára az EU finanszírozza az elavult hulladéktelepek bezárását. Ha beléptek volna, 700 000 eurót takarítottak volna meg, így a város költségvetéséből kell a szeméttelep bezárását fizetniük. Mindez nem kötelezte volna őket a továbbiakban semmire, a mostanihoz hasonló módon külön is megoldhatták volna a szemét szállítását — állítja a miniszter.

Barót polgármestere azt kifogásolja, hogy a környezetvédelmi minisztérium nem folyósít támogatást már megkezdett pályázataikra. Példaként az integrált vizes pályázatot említette, melynek összértéke húszmillió lej, és bár 2008-ban aláírták a szerződést, tavaly is alig egymilliót, idén pedig csak másfelet kapnak. Ezeknek a pályázatoknak a finanszírozása a költségvetésből történik, kevés a pénz idén, ennyit sikerült kiszorítani — mondta Borbély László a Háromszéknek. Késlekedtek a kifizetéssel, mert rossz számlákat utaltak át Barótról, ezt a polgármester is elismerte, kijavították a tévedést, és 600 000 lejt már megkaptak, két hónapon belül még 900 000-et utalnak át — mondta a miniszter. A megye vízvezetésre összesen 4,5 milliót kapott, ebből jut másfél Barótnak — tette hozzá.

Nagy István értetlenül áll az előtt is, miért nem adott egyetlen vasat sem a szaktárca a barót—köpeci gát megerősítésére akkor, amikor a megyében harmincmillió lejt osztottak szét ilyen célra. Borbély László pénteken neki is elmagyarázta, amit most megismételt a Há­romszéknek: tisztázatlan a gát tulajdonviszonya, így nem finanszírozhatják megerősítését. Elindí­tották az eljárást, hamarosan kormányrendelettel átutalják a bánya tulajdonából a vízügyhöz, és akkor rögtön elkezdik a megerősítési munkálatokat is — szögezte le.

Pénzt kap Háromszék

Borbély László elmondta, a múlt héten kormányrendelettel kiutalt tízmillió euró mellett még másfelet kap hamarosan Háromszék árvízmegelőzésre, és már eldöntötték: a Szolidaritási Alapból 60 millió lej jut a megyének az árvíz okozta károk javítására, illetve megelőzési munkálatokra. A miniszter azt is elmondta, kedd este elemezték a minisztériumban a vâlceai regionális vízügyi hatóság (ide tartozik Kovászna megye) dokumentumait, és kénytelen lesz büntetéseket kiróni, mert nem végezték megfelelően munkájukat. A fennhatóságuk alá tartozó gátak több mint fele Kovászna megyében található, mégis a rendelkezésükre álló pénznek csak töredékét utalták át Háromszékre ezek megerősítésére, fenntartására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-08-05: Közélet - Csinta Samu:

Útépítés helyett pörösködés (Hátrányban a helyi vállalkozók?)

A Szentkatolna irányába kivezető út: tengelytörés garantált
Célegyenesbe fordult a háromszéki önkormányzat eddigi legnagyobb értékű, pályázati úton zajló beruházása. Kihirdették ugyanis a Kézdivásárhely és Kovászna közötti tizenhét kilométeres útszakasz teljes rehabilitálását célzó munkálatok kivitelezésére kiírt versenytárgyalás eredményét: a győztes a brassói Eurostrada Kft. Elképzelhető azonban, hogy a munkálatok megkezdése helyett pereskedéssel folytatódik az ügy.
2010-08-05: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Legénykedés a gáton

Nagy a nyüzsgés mostanság a gátakon, töltések mellett: miután az ár kezdett visszahúzódni, politikusok, elöljárók sürögnek-forognak, szállnak ki a helyszínre, ki gumicsizmában, ki anélkül — még a megyei tanács elnöke is kimerészkedett, de megfordult a vizek nyomában miniszter, államtitkár, intézményvezető, polgármester —, s mivel a mederrendezési munkálatok még nem kezdődtek el, a jobb sorsra érdemes energiák egyelőre dicsekvésben, dorgálásban, vádaskodásban vagy éppen felelősséghárításban csapódnak le.