Tizennégy éves vitorlázó a világ körül

2010. augusztus 7., szombat, Magazin

A régóta várt bírósági engedély után egy héttel világ körüli útra indul a tizennégy éves Laura Dekker, hogy ő lehessen a Földet egyedül körbehajózó legfiatalabb vitorlázó.

A fiatal holland lány szerda reggel indult útnak édesapjával a Den Osse holland kikötőből Portugáliába (a felvétel indulás előtt készült — Michael Kooren/Reuters), onnan majd egyedül folytatja az utat Guppy nevű hajójának fedélzetén. Arról, hogy Portugáliából mikor indul tovább, Laura Dekker egyelőre nem közölt információkat blogján.

A kislány egy éven át küzdött, hogy engedélyezzék rekordkísérletét — a gyermekvédelmi hatóságok szerint ugyanis túl fiatal ilyen vállalkozáshoz. Az illetékes utrechti bíróság október végi ítéletében júliusig a gyermekvédelmi hatóság felügyelete alá helyezte, hogy elejét vegye egy esetleges próbálkozásnak. A hatóság kérvényezte a felügyeleti idő meghosszabbítását, ennek azonban július 27-i ítéletében nem adott helyt a bíróság: Laura álma így valóra válhat. Az elmúlt időszakban megfeszítve dolgozott, hogy alaposan felkészüljön minden lehetséges balesetre: elsősegélyórákat vett, megtanulta saját kezűleg összevarrni sebeit és leküzdeni az alváshiányból eredő problémákat.

A korrekordot jelenleg az ausztrál Jessica Watson tartja, aki májusban két nappal 17. születésnapja előtt fejezte be a világ körüli utat: ő 210 nap alatt hajózta körbe a Földet. Laura Dekker úgy tervezi, hogy két év alatt teljesíti a távot, így 2012 nyarán érkezik vissza Hollandiába.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-08-07: Magazin - :

Légiparádé Brassó mellett

A vidombáki repülőtéren augusztus 14—15-én zajlik az évente megrendezett Transilvania Aero Show idei találkozója.
2010-08-07: Kiscimbora - :

Tamkó Sirató Károly: Dal a tóról

Ez a tó ha enyém lenne,
Minden nap fürödnék benne,
A forró nyár ünnepére
Leúsznék a fenekére.