Sikeres a bodoki tégla

2010. augusztus 10., kedd, Közélet
Ha nem lett volna kiválóan alkalmas tégla- és cserépkészítésre a vásárpataki agyag, nem élte volna túl a lepergett évtizedeket az itteni építőanyag-ipar.

A teteje ennek az, hogy Segesvár évszázados ipara ezt választotta nyersanyagául, innen szállítja a Küküllő menti városba az agyagot a közismert Siceram cég, amelynek termékei (tízféle cserép) egyes vélemények szerint vetekednek egykor a minőséget jelző lugosiakkal.

Már az útról láttuk, hogy terjeszkedik, újabb munkacsarnokkal és szárítókkal bővült Szakács József bodoki kisüzeme. Hat katlanban égeti már a téglát saját területén, és az ott megnyitott agyagfejtőből indul a nyersanyag Segesvárra. Helyben is talál téglát bárki, de mint a munkások mondták, házhoz is elszállítja a tulajdonos.

Szakács Józseftől megtudtuk, hogy jelenleg húsz helybeli keresi meg itt kenyerét. Többnyire gépi erővel készítik a tömör téglát, de hamarosan lesz lyukas típusú is. Négyféle méretű tömör és lyukakkal öntött betontéglatípus is vár itt a vásárlókra. Az idei fejlesztés célja fürdő- és előszobák, konyhák kerámiapadlózatára alkalmas, kézi készítésű idomkő gyártása. Legnagyobb fogyasztójuk a sepsiszentgyörgyi Depo és Kira, a Depo a termékek nyolcvan százalékát vásárolja fel, de többet szállítanak Giurgiuba, sőt, Bukarestbe is. Az égetéshez szükséges fenyőmaradékot Zágonból, Bárkányból, Olasztelekről és Kovásznáról szerzik be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-10: Közélet - Bokor Gábor:

Többe kerül

Kovászna helyi tanácsa elfogadta a fürdővárosban 1950—1989 között épült tömbházak hőszigetelésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt.
2010-08-10: Közélet - Farcádi Botond:

Értékeinkért (VI. EMI-tábor)

Legyen úgy, mint régen volt — ez a mottója a Gyergyószentmiklós melletti 4-es kilométernél található Hétvirág Panzió környékén holnap kezdődő, immár hatodik alkalommal megszervezett EMI-tábornak. A szervezők régi, hagyományos értékek megőrzésére, azok népszerűsítésére helyezik a hangsúlyt a fiatalok körében, de koncertek, más tevékenységek, tematikus sátrak is várják az érdeklődőket.