Természeti katasztrófák Eurázsiában

2010. augusztus 10., kedd, Világfigyelő

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák sújtják Európa és Ázsia több országát. Az oroszországi erdő- és tőzegtüzek oltásában áttörést lát a rendkívüli helyzetek minisztériuma, ezért köszönetet mond a felajánlott külföldi segítségért, de egyelőre nem veszi igénybe. Rendkívüli helyzetet rendeltek el a Cseljabinszki területen levő Ozerszk környékén, ahol az ország egyik legnagyobb nukleárisfűtőanyag-feldolgozó és -tároló üzeme működik.

A szmog miatt múlt csütörtök óta Oroszország nyugati részéről több mint 63 000 repülőjárat nem tudott elindulni. Alekszadr Frolov, a meteorológiai intézet vezetője szerint a mostanihoz hasonló rendkívüli hőség Oroszország ezeréves történelme során még nem volt Moszkvában. Moszkvát tegnap reggel újra sűrű füstköd borította be, és a szokásosnál jóval többször hívták a mentőket, a halálesetek száma pedig eléri az átlagos két és félszeresét, de pánik továbbra sem mutatkozott. A bevásárlóközpontokban a hétvégén a forgalom jóval meghaladta a szokásosat, mert az emberek a klímaberendezés nélküli lakásukból a légkondicionált üzletekbe, üzletközpontokba menekültek. A hétvége újabb jelensége volt, hogy aki tehette, olcsóbb, de légkondicionált szállodákba költözött. Akadt, aki a munkahelyén töltötte a hétvégét: több nagyvállalat is megnyitotta légkondicionált irodáit munkatársai számára. A füstköd és szaga az egész városban és körülötte jó harminc kilométeres körzetben érezhető. A levegő szennyezőanyag-tartalma valamicskét csökkent a pénteken és szombaton mért legmagasabb értékekhez képest.

Öt halálos áldozata van a hét végi árvíznek Észak-Csehországban. A mentőszolgálat adatai szerint a halottak száma négy, ketten pedig eltűntek. Az áldozatok vízbe fulladtak. Az első becslések szerint az anyagi kár mintegy négymilliárd korona. A lakossági károkat több százmillió koronára teszik. A cseh kormány rendkívüli ülésén negyvenmillió koronás gyorssegélyt szavazott meg az árvíz sújtotta régiónak. Várható, hogy a szerdai kormányülésen újabb 300—350 millió koronát szavaznak meg a régiónak.

A kelet-németországi folyókon levonuló árhullám tegnap délután elérte Bad Muskaut, elárasztva a helyi Pückler-kastélynak a világörökség részeként számon tartott gyönyörű parkját. A Neisse folyó mentén emelt földgátak nem bírták a hatalmas víztömeg nyomását, és több helyen átszakadtak. Ennek következtében víz alá került két, Bad Muskautól délre fekvő falu. A lakosokat — mintegy nyolcvan embert — még időben kitelepítették.

A múlt heti heves esőzések nyomán kialakult árvíz máris milliós károkat okozott Szászország településein. Súlyosan megrongálódott többek között a Görlitz közelében található Mariental kolostor.

Lengyelország délnyugati térségeiben stabilizálódik az árvízhelyzet, de a veszély még nem múlt el. Az alsó-sziléziai vajdaságban, a cseh határ közelében levő Bogatynia várost viselte meg leginkább az ítéletidő. A 18 000 lakosú településen három ember halt meg a hirtelen jött áradásokban, többtucatnyi lakót ki kellett költöztetni otthonából. Hidakat, utakat tett tönkre az ár, és használhatatlanná vált az az autópálya is, amely összeköti a várost az ország más részeivel. Most a legnagyobb veszélyt az áradások romboló jellegű következményei jelentik.

Több mint 13 millió embert érintenek a pakisztáni árvizek, ami több, mint a 2004-ben az Indiai-óceán mentén pusztító szökőár, a 2005-ös kasmíri és a 2010-es haiti földrengés nyomán segítségre szorulók száma együttvéve — közölte az ENSZ. Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő azt mondta: országa még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben.

337-re emelkedett az északnyugat-kínai Kanszu tartományi Csoucsü megyét ért természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma, 1148 ember szerepel az eltűntek listáján. Vasárnapra virradóra a heves eső következtében a magas hegyekről alázúduló föld és sziklagörgeteg a völgy három falujának házait rombolta le, elzárta a rajtuk keresztül vezető folyó útját, és a sárlavina méteres magasságokban mosta el az útjába került épületeket, azok romjait és lakóit. A kivezényelt katonák, tűzoltók eszközök híján, a körülményektől hátráltatva igyekeznek életeket menteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-08-10: Magazin - :

Rázással tölthető akkumulátor

A kerékpárlámpák dinamóihoz hasonló elven működő, rázással tölthető akkumulátorok válthatják le a ceruzaelemeket azokban a háztartási készülékekben és hordozható kütyükben, amelyek üzemeltetéséhez csak kevés, illetve nem folyamatos áramellátás szükséges.
2010-08-10: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Beiktatása után Schmitt Pál köztársasági elnök első hivatalos látogatása az Országos Mentőszolgálathoz vezetett. Az államfő méltatta a mentőszolgálat munkatársainak áldozatos munkáját, szóba kerültek természetesen a nehézségek is, a mentőszolgálat egész rendszerének átalakítása — tették szóvá az érintettek — elkerülhetetlen.