Rázással tölthető akkumulátor

2010. augusztus 10., kedd, Magazin

A kerékpárlámpák dinamóihoz hasonló elven működő, rázással tölthető akkumulátorok válthatják le a ceruzaelemeket azokban a háztartási készülékekben és hordozható kütyükben, amelyek üzemeltetéséhez csak kevés, illetve nem folyamatos áramellátás szükséges.

Az elsősorban a nyomtatóiról ismert japán Brother Industries olyan AA és AAA méretű elemeket fejlesztett, amelyek belsejében a dinamók működéséhez hasonló — mágneses térben elektromosan vezető anyag relatív elmozdulásán alapuló — áramfejlesztő egységek vannak. A technológia újdonsága, hogy az áramfejlesztő és az elektromos energiát tároló egységet normál méretű AA ceruzaelem és a kisebb AAA méretű elemekkel azonos méretbe sikerült összezsúfolni, és így a rázkódással energiát termelő akkumulátorok a hagyományos elemekkel is felcserélhetők.

A fejlesztők elsődleges célja az volt, hogy megoldást találjanak a környezetszennyező elemek és akkumulátorok kiváltására. A rázkó­dással töltődő akkumulátorok jól használhatóak a távirányítókban. A ceruzaelem méretű prototípus 3,2 volt vagy annál valamivel alacsonyabb feszültséget tud leadni, és normál tévé-távkapcsolóval számolva egy élénk rázással 10—30 gombnyomásnyi energia termelődik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-08-10: Magazin - :

A világ legnagyobb dinoszauruszgyűjteménye

A világ legnagyobb dinoszauruszmúzeumának ismerte el a Guinness Rekordok Könyve a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány egyik múzeumát, ahol több mint ezer őshüllő maradványait őrzik.
2010-08-10: Világfigyelő - :

Természeti katasztrófák Eurázsiában

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák sújtják Európa és Ázsia több országát. Az oroszországi erdő- és tőzegtüzek oltásában áttörést lát a rendkívüli helyzetek minisztériuma, ezért köszönetet mond a felajánlott külföldi segítségért, de egyelőre nem veszi igénybe. Rendkívüli helyzetet rendeltek el a Cseljabinszki területen levő Ozerszk környékén, ahol az ország egyik legnagyobb nukleárisfűtőanyag-feldolgozó és -tároló üzeme működik.