Röviden

2010. augusztus 10., kedd, Világfigyelő

Vádemelést javasolnak

Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a magyarországi romagyilkosságok ügyében. A rendőrség mind a négy őrizetbe vett gyanúsított ellen vádemelést javasol. Az NNI szerint korábbi sérelmekből fakadó bosszú és a félelemkeltés volt a bűncselekmény-sorozat elkövetőinek motivációja.

Nincs kapcsolat az elkövetők és az áldozatok között. A bűnügyi főosztály vezetője közölte: három gyanúsított adott le halálos lövést, őket társtettesként, sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennégy év alatti sérelmére, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással, továbbá lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsítják. A negyedik gyanúsítottat, aki csak az utolsó két helyszínen volt jelen sofőrként, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Az elkövetők részben beismerő vallomásokat is tettek, de azoknál a helyszíneknél, ahol megsérült vagy meghalt valaki, nem vállalják ennek a felelősségét.

Tüzet nyitottak

Az észak-koreai tüzérség többsorozatnyi lövést adott le tegnap a Sárga-tengerre abban a térségben, ahol Dél-Korea éppen befejezett egy haditengerészeti gyakorlatot. A száznál is több lövés dél-koreai katonai források szerint alig fél órával később dördült el, mint hogy az ötnapos hadgyakorlatot lefújták. A lövedékek a félsziget nyugati oldalán, a tengeri határvonaltól északra csapódtak a vízbe, s nem okoztak kárt. Ez ugyanaz a térség, ahol márciusban elsüllyedt egy déli hadihajó, amelyet egy nemzetközi szakértői bizottság szerint északi torpedó talált el. Phenjan ezt tagadja, de az igen súlyos incidens miatt a térségben nagy a feszültség.

Rekordszámú ország képviseltette magát a megemlékezésen

Harminckét ország képviseltette magát a Nagaszaki elleni amerikai atomtámadás 65. évfordulóján, tegnap rendezett megemlé­kezésen, ami rekordnak számít. Köztük volt Nagy-Britannia és Franciaország is, amelyeknek képviselői három nappal korábban ott voltak a hirosimai megemlékezésen. Viszont John Roos amerikai nagykövet, akinek személyében hazája szintén először képviseltette magát az első atombomba ledobására emlékező idei rendezvényen Hirosimában, elfoglaltságára hivatkozva távol maradt a nagaszaki ceremóniától, és Washington más képviselője sem ment el arra. Igaz, Roos rögtön tavalyi hivatalba lépése után ellátogatott Hirosimába. Az atomhatalomnak tekintett Izrael képviselője is először vett részt a minden évben megrendezett megemlékezésen.

Meghallgatták Netanjahut

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a gázai segélyflottilla ügyében nyomozó bizottság előtt tegnap kijelentette, hogy Törökország figyelmen kívül hagyta a legmagasabb szintről érkező figyelmeztetéseket és felszólításokat a végzetes incidens előtt. Május 14-től kezdve irodája kapcsolatban állt a török kormány legmagasabb köreivel — mondta Netanjahu. Az volt a céljuk, hogy megakadályozzák az összecsapást a flottillával — tette hozzá. Folyamatos diplomáciai fáradozásaik ellenére a török kormány végül nem állította meg a blokádot áttörni készülő Marmarát — folytatta a kormányfő. — Úgy tűnik, Törökország semmi olyat nem látott aktivistái és az izraeli katonák közötti összeütközés lehetőségében, ami érdekeivel ellentétes lett volna. Netanjahu volt az első tanú, akinek vallomását az izraeli vizsgálóbizottság meghallgatta a május 31-i halálos katonai akcióról, amelyben kilenc palesztinbarát török aktivista életét vesztette.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-08-10: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Beiktatása után Schmitt Pál köztársasági elnök első hivatalos látogatása az Országos Mentőszolgálathoz vezetett. Az államfő méltatta a mentőszolgálat munkatársainak áldozatos munkáját, szóba kerültek természetesen a nehézségek is, a mentőszolgálat egész rendszerének átalakítása — tették szóvá az érintettek — elkerülhetetlen.
2010-08-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a kisbácsi születésű kálnoki
KOVÁCS SÁNDOR
életének 70. évében 2010. augusztus 8-án elhunyt.
Temetése 2010. augusztus 10-én 16 órakor lesz a családi háztól.
Gyászoló hozzátartozói
2377