Nem lesz ingyengyógyszer

2010. augusztus 11., szerda, Közélet

A felhalmozott adósságok miatt országosan összehangolt gyógyszerstopot hirdettek a patikák, mert az egészségbiztosító pénztár legkevesebb egy hónappal túllépte a 210 napos kifizetési határidőt. Ekkora terhet a háromszéki gyógyszertárak sem bírnak meg, ezért szeptember 1-jétől felfüggesztik az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek kiadását.

A gyógyszerkiadás leállítását már korábban kilátásba helyezték a patikusok, de mivel má­ig sem kaptak ígéretet arra, hogy legalább a tavalyi (a novemberi számlák 35 százaléka és a decemberiek teljesen) elmaradá­sokat belátható időn belül kifizeti az egészségbiztosító pénztár, tegnap tájékoztatták a kormányt, az egészségügyi minisztériumot, a megyei biztosítópénztárt, a megyei egészségügyi igazgatóságot és a prefektúrát, hogy szeptember elsejétől felfüggesztik az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek kiadását.

Nagy András, a háromszéki gyógyszerészkamara elnöke lapunknak elmondta, már július második felétől törvénytelenül adják ki a részben, illetve teljes árban támogatott készítményeket, tudták, hogy nincs rá anyagi fedezet, de a betegeket nem hagyhatták gyógyszer nélkül, amit ellenben húsz nap múlva kénytelenek megtenni, tovább nem hitelezik meg az államot.

Kérdésünkre, hogy ki fogják-e szolgálni augusztusban a betegeket akkor is, ha a hír hallatára a havi átlagos gyógyszerfogyasztáson felül jelentkeznek kedvezményes receptekkel, a kamara elnöke elmondta: nem tartanak attól, hogy felhalmozási szándékkal több támogatott gyógyszert iratnak fel a betegek, mint amennyi jár nekik, mert a krónikus betegeknek, akik a legnagyobb gyógyszerfogyasztók, legtöbb három hónapra lehet orvosságot írni, aki az augusztusi adagot már kivette, még egyszer nem tudja kiváltani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-11: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Mai hunokkal a Hadak útján

Megbeszélés a fejedelmi sátorban
Hun tábort szerveztek július végén, augusztus elején Egerpatakon több mint hetven, zömében tizenéves résztvevővel Erdély közel harminc településéről.
2010-08-11: Belföld - :

Hírsaláta

ISĂRESCUÉKTÓL NEM VONNAK LE HUSZONÖT SZÁZALÉKOT. A kormány visszaszívja rendelkezését, amely a Román Nemzeti Bank alkalmazottjainak fizetését is csökkentette volna 25 százalékkal, a közalkalmazottakéhoz hasonlóan. Erről azért döntött a szerdai ülésén, hogy elkerülje az Európai Bizottság esetleges szankcióját, ugyanis sérti a jegybank függetlenségét. (Mediafax)