Harcban a Valutaalappal

2010. augusztus 11., szerda, Világfigyelő

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikai lépéseiről közölt cikket internetes kiadásában a The Guardian brit napilap. Magyarország kormánya az utóbbi hónapokban sok befolyásos érdekkel szállt szembe, és egyelőre nyerésre áll — jegyzi meg a szerző.

Rámutat, a Financial Times júliusban, amikor a magyar kormány ,,csomagolni küldte" a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), azt harsogta, hogy az IMF nem engedhet a költségvetési fegyelem lazulásával flörtölő kormányoknak. Magyarország ellenszegülése elképzelhetően az IMF és az európai hatóságok által szorongatott más kormányokra is átterjedhet — vélekedik a Guardian cikkírója. Emlékeztet, a kormány július elején először is bankadót vezetett be, majd elutasította, hogy eleget tegyen a költségvetési hiány további csökkentésére vonatkozó követeléseknek. Magyarország már közel négyéves megszorításon van túl, a deficit a bruttó hazai termék (GDP) 9 százalékáról 3,8-ra csökkent. Ami még fontosabb, a folyó fizetési mérleg hiánya erre az évre kevesebb mint 1 százalék. Orbán Viktor kormánya most az ország jegybankját vette célba, és azzal vádolja, hogy a kamatszint magasan tartásával késlelteti a gazdaság talpra állását — olvasható a cikkben. Mindezekben a döntésekben, amelyeket az Orbán-kormány hozott, van némi gazdasági logika — vélekedik a cikkíró. A bankadó a GDP 0,5 százaléka, ami jelentős egy olyan kormány számára, amely csökkenteni próbálja a hiányt. A bankok a gazdasági stagnálás közepette is nyereségesek, ez alkalmas terület adószedésre. Az IMF által követelt pro-ciklikus politika — a költségvetési lefaragások és adóemelések — fékezte a gazdaság talpra állását, és egy ponton valakinek ki kell mondania, hogy ami elég, az elég — írja a szerző. A cikkíró úgy véli, a kormány lépései éles rendreutasítást váltottak ki. A bevett ortodoxia, miszerint a központi bankoknak függetleneknek kell lenniük a kormánytól, gyakran azt jelenti, hogy a bankárok és nem a köznép érdekei felett őrködnek. A cikk szerint sajátos, hogy egy jobbközép magyar kormány viszi a prímet, de ha Spanyolország és Görögország szocialista kormányai szembeszegülnek a Nemzetközi Valutaalappal és az európai hatóságokkal, ők is megnyerhetik maguknak a közvélemény támogatását. Akkor pedig új játéktér alakul ki Európában, amely a gazdasági válságból való gyorsabb kilábalást tesz majd lehetővé, és véget vethet még a többség életszínvonalát jelenleg sújtó ostromnak is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-08-11: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Érvényteleníthetik a címzetességi vizsgát
Az oktatási szakszervezetek a tanügyi személyzet statútumának betartását vizsgálják az idei címzetességi vizsga lebonyolítása esetében. Jelezték ugyanis, hogy megszegték a statútumot a szervezési és javítási eljárásokban, ez esetben pedig érvénytelenítik a címzetességi vizsgát. Szakszervezeti források szerint az idei címzetességi vizsgán megszegték a tanügyi személyzet statútumának 11-es és 12-es cikkelyében szereplő előírásokat, amelyek a koordinálással és a fellebbezésekkel foglalkozó bizottságok megszervezésére vonatkoznak.
2010-08-11: Világfigyelő - Bogdán László:

A sorozatgyilkosságok baljós háttere (Magasles)

A Nemzeti Nyomozóiroda pontot tett a romagyilkosságok vizsgálatának végére, és átadta az anyagot a bíróságnak.