MagaslesA sorozatgyilkosságok baljós háttere

2010. augusztus 11., szerda, Világfigyelő
A Nemzeti Nyomozóiroda pontot tett a romagyilkosságok vizsgálatának végére, és átadta az anyagot a bíróságnak.

A sajtótájékoztatón sok mindenre fény derült, az egész Magyarorszá­got rettegésben és pánikban tartó sorozatgyilkosságok rejtélyei közül sok minden továbbra is homályban maradt. A tetteseket egy mobiltelefonhívás buktatta le, a nyomozók ötmillió hívás közül szűrték ki azt, amelyik végül is elvezette őket a debreceni bárba, a feltételezett tettesekhez. Az elkövetők elővigyázatosan egyszer használt telefonokkal működtek, egy alkalommal viszont lerobbant a kocsijuk — egy Opel egyébként, és nem a baljós fekete terepjáró, amelyről legendák kerengtek —, és egy ismerősüktől voltak kénytelenek segítséget kérni. Akkor már ,,képben" voltak egyébként, s azért kapták el olyan rajtaütésszerűen őket, mert feltételezték — ez később be is igazolódott, hiszen vázlatokat, térképmaradványokat is találtak az új helyszínekről, többek között Kisvárdáról —, hogy újabb gyilkosságokra készülnek. Aztán megtalálták a bár falában az egyébként egy vadásztól lopott vadászpuskát is, a DNS-mintákat a helyszíneken és a fegyveren is azonosították. A négy tettes állítólag elismerte, hogy ott volt a helyszíneken, de a fegyverhasználatot, a gyilkosságokat nem.

A többi már az igazságszolgáltatásra tartozik.

Továbbra is homályos pont a történetben, hogy a titkosszolgálatok miért fejezték be két hónappal az első gyilkosság előtt az egyik gyanúsított megfigyelését, és adataikat miért nem osztották meg a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársaival?! Az is rejtélyes, hogy az elkövetők milyen kapcsolatban álltak a szolgálatokkal? De ez már csak hab a tortán, viszont az együttműködés esetleg emberéleteket menthetett volna meg. Gondoljuk, ezentúl a bűnüldöző hatóságok és titkosszolgálatok vezetői, a tragikus esetből tanulva, összehangolják tevékenységüket, ahogy az jogállamban elvárható.

Az elkövetők indítékai sem teljesen világosak, a hat áldozatot és öt súlyos sebesültet követelő sorozat tettesei bosszúvágyból, sérelemből és gyűlöletből cselekedtek — fejtegette a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője —, állítólag egyikük fiatal korában súlyosan összekülönbözött romákkal, és ezért bosszúvágy munkált benne. És azt sem lehet kizárni, hogy meg akarták félemlíteni a cigány lakosságot. Ezért lövöldöztek gyanútlan, ártatlan, általában a falvak szélén lakó emberekre, férfiakra, nőkre, öregekre, gyerekekre, válogatás nélkül.

Ismételjük, a nyomozás lezárult, a többi a bíróságra tartozik, az azonban világos, hogy a sorozatgyilkosságok túlmutatva önmagukon, a társadalomban eluralgó zavarokra is céloznak, szélsőségesen mintegy azokat képezik le. Ezért az ítélettel példát kell statuálni…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-08-11: Világfigyelő - :

Harcban a Valutaalappal

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikai lépéseiről közölt cikket internetes kiadásában a The Guardian brit napilap. Magyarország kormánya az utóbbi hónapokban sok befolyásos érdekkel szállt szembe, és egyelőre nyerésre áll — jegyzi meg a szerző.
2010-08-11: Világfigyelő - :

Bizalmat kapott az új szlovák kormány

Megkapta a bizalmat a parlamenttől az Iveta Radicová vezette új szlovák kormány. A 150 tagú testületben a szavazatok aránya tükrözi a koalíció és az ellenzék képviselőinek arányát. Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia elnöke a szavazás előtt kivonult.