Hadüzenet csalóknak és csempészeknek

2010. augusztus 11., szerda, Közélet

A kormány 54-es sürgősségi rendelete értelmében ezentúl nem csak a pénzügyőrség és pénzügyi hivatal ellenőrizheti a cégek könyvelését, hanem a rendőrség is. Utóbbi fokozottan fogja ellenőrizni a gyanús társaságokat — ígérte Ioan Crăciun, a megyei gazdasági rendőrség vezetője. A jogszabály bizonyos tetteket kihágás kategóriából bűncselekménnyé minősített át.

Elsősorban az adócsalást fogják bővített erőkkel ellenőrizni, ugyanis ez a kormány egyik célkitűzése — mondta a rendőrtiszt. Továbbá a feketekereskedelemre figyelnek. A törvénytelen fa-, szesz- és cigarettakereskedelmet igyekeznek visszaszorítani — tette hozzá. Mostantól ötven karton cigaretta birtoklása már bűncselekménynek számít, ugyanúgy, mint kétszáz liter, 22 fok fölötti szeszes italé. A rendőrök tudják, hová kell lecsapni, tette hozzá Crăciun, nevetve említve a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes országos hatóság Suceava megyei osztálya által tíz napja szervezett akció sepsiszentgyörgyi nyúlványát, amikor két helyszínen kis mennyiségű csempészett cigarettát találtak. Ők ennél sokkal többet lefoglaltak már különböző alkalmakkor — tette hozzá.

Amíg a bűnügyi jellegű bűncselekmények tekintetében Háromszék országos utolsó, a gazdaságiaknál a középmezőnyben található, s figyelembe véve az itteni cégek kis számát, a helyzet értékelése rosszabb is lehet. A gazdasági rendőrség által feldolgozott 350 bűnügyi dosszié közül 110—115-nek adócsalás a témája. A parancsnok közölte, a gazdasági válság beállta óta nőtt az adócsalások száma, de uralják a helyzetet. Jövőbeni ellenőrzéseikkel nem kívánják akadályozni a piacot, hanem az illojális konkurenciát felszámolni, ezzel élénkítve a becsületes üzleti tevékenységet. Vizsgálódni a gyanús cégekhez mennek.

Bebizonyosodott, a bűnözők egy lépéssel a rendőrség előtt járnak, de utóbbiak igyekeznek felzárkózni. Tavaly szerb állampolgárok közvetítők által három céget hoztak létre Kovásznán. Ezek 5,4 millió lejnyi uniós áfával károsították meg a társadalmat, kihasználva az illetékesek felkészületlenségét. Mire rájöttek a turpisságra, az idegenek felszívódtak. A gazdasági rendőrséget most frissen végzett tisztekkel erősítik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-11: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Schmitt Pál aláírta
Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a médiát és hírközlést szabályozó, egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt, amely szerint új struktúrában működnek majd a közmédiumok. A törvénycsomag tegnap megjelent a Magyar Közlönyben. A törvény értelmében megszűnik jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság autonóm államigazgatási szerv, amely a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában.
2010-08-11: Közélet - :

Nem veszik át a havi nyilatkozatokat

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalban nem veszik át a cégektől az alkalmazottakra vonatkozó júliusi havi nyilatkozatokat — közölte tegnap lapunkkal Kelemen Tibor, az intézmény vezetője.