Röviden

2010. augusztus 11., szerda, Világfigyelő

Schmitt Pál aláírta

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a médiát és hírközlést szabályozó, egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt, amely szerint új struktúrában működnek majd a közmédiumok. A törvénycsomag tegnap megjelent a Magyar Közlönyben. A törvény értelmében megszűnik jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság autonóm államigazgatási szerv, amely a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában.

Megvan az elnök

Szalai Annamáriát nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének. A megbízatás ma lép érvénybe, és kilenc évre szól.

Japán bocsánatot kért

Kan Naoto japán miniszterelnök bocsánatot kért tegnap a koreaiaktól a 35 éves japán gyarmati uralom alatt okozott szenvedésekért és károkért. Kan bocsánatkérése a Koreai-félsziget bekebelezésének közelgő századik évfordulója alkalmából kiadott közleményben olvasható.

Egyre több áldozat

Az év első hat hónapjában huszonöt százalékkal nőtt az afganisztáni harcok civil áldozatainak száma, legtöbbjük halála a felkelők számlájára írható — olvasható az ENSZ jelentésében. A dokumentum igazolta a szövetségesek erőfeszítéseit, ugyanis az előző év első felében a civil halálos áldozatok 31 százalékáért voltak felelősek a nemzetközi erők, míg az idei év első hat hónapjában 18 százalékra csökkent ez az arány. A harcok miatt az idei év első felében 176 gyermek meghalt, 389 pedig megsebesült.

Izrael a felelős

Izraelnek el kell ismernie felelősségét a Gázai övezetbe tartó segélyhajók elleni támadás ügyében — mondta Ahmet Davutoglu török külügyminiszter tegnap. A helyzet teljesen világos: Izrael civileket gyilkolt meg a nemzetközi vizeken, tehát vállalnia kell a felelősséget — nyilatkozta Davutoglu. A külügyminiszter szerint Izrael az egyetlen, amely vádolható az ügyben. A török diplomácia vezetője azokra a bírálatokra válaszolt, amelyeket Netanjahu fogalmazott meg hétfőn egy, a flottilla ügyét vizsgáló ötfős izraeli vizsgálóbizottság előtt. A kormányfő azt hangoztatta, hogy országa a nemzetközi joggal összhangban cselekedett, és felrótta Ankarának, hogy nem állította meg a hajókat.

Vége a sertésinfluenzának

Az Egészségügyi Világszervezet tegnap befejezettnek nyilvánította a H1N1 vírus okozta influenza-világjárványt — jelentette be a szervezet igazgatója, Margaret Chan. A világon mintegy 18 500-an haltak meg a vírus 2009. áprilisi felbukkanása óta.

Pofon csattant a parlamentben

Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt első elnökhelyettese megpofozott egy fiatal koalíciós képviselőt a parlamentben, mert Ancának nevezte egy újságcikkben. Senkinek, még Igor Matovicnak sem vagyok semmiféle jöttment. Ha ez a koalíció által a parlamentbe bevezetendő új kultúra, akkor én meg elővettem a nem éppen új módszert, hogy finoman felvilágosítsam arról, hogyan kell viselkednie a hölgyekkel szemben — magyarázta tettét Belousovová.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-08-11: Világfigyelő - :

Bizalmat kapott az új szlovák kormány

Megkapta a bizalmat a parlamenttől az Iveta Radicová vezette új szlovák kormány. A 150 tagú testületben a szavazatok aránya tükrözi a koalíció és az ellenzék képviselőinek arányát. Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia elnöke a szavazás előtt kivonult.
2010-08-11: Közélet - Szekeres Attila:

Hadüzenet csalóknak és csempészeknek

A kormány 54-es sürgősségi rendelete értelmében ezentúl nem csak a pénzügyőrség és pénzügyi hivatal ellenőrizheti a cégek könyvelését, hanem a rendőrség is. Utóbbi fokozottan fogja ellenőrizni a gyanús társaságokat — ígérte Ioan Crăciun, a megyei gazdasági rendőrség vezetője. A jogszabály bizonyos tetteket kihágás kategóriából bűncselekménnyé minősített át.