Az utca hangja

2010. augusztus 13., péntek, Nyílttér

E. F., Sepsiszentgyörgy. A nyári turistabolyongások idején háromszéki vendégségbe érkezett Kutrovácz István kisapostagi jachtkikötő- és vendéglátó-ipari vállalkozó és családja, valamint dunántúli és észak-amerikai baráti körük néhány tagja.

Programjukban kívánságukra a sepsiszentgyörgyi látnivalók (Székely Nemzeti Múzeum, városközpont, Kós-épületek, Sugás-kert, vendéglő és szálloda stb.) mellett Maksa, az Óriáspince-tető, Dálnok, Csernáton után háromnapos kommandói kiruccanásra futotta, ahol az Alpin Szálló vendégei voltak, gombászáson, kiránduláson vettek részt. Hazaérkezésük után Kutrovácz Istvánék a kommandói színvonal elismeréseként fizetett hirdetést közöltek a Háromszékben, amelyben főállású, szakmai gyakorlattal rendelkező erdélyi szakácsot és ugyancsak Kisapostagra panziógondnokot keresnek.

BALOG ALBERT, Sepsiszentgyörgy. Akciós áron vettem egy üveg Puglia vidéki olasz bort az egyik központi raktáráruházban, de nem örömet, hanem bosszúságot okozott, mert az üveg tartalma hozzáférhetetlen volt. A dugót előbb szabályosan akartam kihúzni, de beletörött a dugóhúzó, ekkor próbáltam benyomni, de ezt az üveg nem bírta ki, szétpattant, és az értékes nedű a földet vidámította. Mérgemben a fogyasztóvédelemhez akartam fordulni — vasárnap délután nem volt senki illetékes az üzletben —, csakhogy nem tudtam, mit vagy kit kellene ez esetben bepanaszolni. A dugóba törött dugóhúzót, a szétment üveget? A bort nem, mert az elfolyt kóstolatlanul. A dugót sem, mert az olyan keményen viselkedett, hogy azóta is őrzöm, hátha valaki megfejti e rejtélyes ellenállás titkát...

BOLDIZSÁR BÉLA, Bélafalva. Nagyszerűen sikerült a felső-háromszéki Caritas Humanitárius Megsegítő Alapítvány szervezésében lezajlott kilencnapos kirándulásunk, amelynek során Olaszországba és Franciaországba zarándokoltunk el. A részt vevő ötven személy — köztük gyermekek is — Páduában láthatta Szent Antal épségben megmaradt állkapcsát és nyelvét, amelyet 270 évvel ezelőtt találtak meg a kutatók. Ezt követően megmártózhattunk a lourdes-i barlang melletti csodatevő gyógyvízben, amelyből haza is lehetett hozni. Az egyik 12 éves gyermek útitársunk majdnem tíz liter vizet cipelt több órán keresztül a hátizsákjában, hogy idehaza szétoszthassa rokonai között, jómagam is több egyházközségnek hoztam a szenteltvíztartókba. Itt a legszebb az este 9 órai gyertyás körmenet volt, amelyen az önkéntesek 1500, a gyógyulás reményében érkezett, tolókocsis beteget taszítottak ki a bazilika elé, ahol áldásban részesültek. Párizsban sikerült megnéznünk a Sacré Coeurt (Szent Szív Bazilika), a Notre-Dame-ot (Miasszonyunk-katedrális), a Champs-Élysées sugárutat, de a legnagyobb élmény az Eiffel-torony volt, és a sétahajózás a Szajnán. Összegezve az eseményeket, nem tudok elég hálát adni az Úrnak, hogy ilyen gyönyörű helyekre eljutottunk a zarándokcsoporttal és a nálam elhelyezett sérült gyerekkel, akinek a tavalyi horvát tengerpart és Medjugorje után Isten újabb lehetőséget adott, hogy csodálatos helyeket lásson.

FERENCZ B. ALBERT, Sepsiszentgyörgy. Elég sokan zarándokolnak mostanában a gyimesbükki ezeréves határhoz szervezett kirándulások vagy magánutak során, Magyarországról vagy Erdélyből. Ennek a háromszékieket is fel kellene bátorítania saját emlékhelyeik meglátogatására az ojtozi hágónál vagy a predeáli tetőn, hiszen itt is elég szép a táj, és alkalmas történelmünk jobb megismerésére.

DIMA JÓZSEF, Sepsiszentgyörgy. Azt szeretném szóvá tenni, hogy az Őrkőn igencsak egyenetlenül oszlanak meg az adományok: aki a segélyszervezettel jóban van, az már méltóságos úr lett, az mindig kap, épít, állatokat tart, másoknak pedig egy kenyérsarkat sem adtak soha, leírhatatlan nyomorban tengődnek. Pedig mindig őket fényképezik, ha valaki jön, a legszegényebbeket, akik tízen-tizenketten laknak egy olyan viskóban, ami alól a víz mossa ki a földet. A szociális segély pedig szégyenletesen kicsi, abból nem lehet megélni. Valakinek tenni kellene valamit, hogy abból a sok mindenféléből, amit a telepnek küldenek, egyenlően részesüljenek az ott élők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-08-13: Apróhirdetések - :

Apróhirdetések

Besenyőn háromszintes, összkomfortos hétvégi ház eladó. Telefon: 0367 405 092, 0743 103 952.
4236154
Első osztályú garzonlakás 65 000 lejért eladó. Csere is érdekel két-, háromszobás lakásra. Telefon: 0727 306 626.
4235961
2010-08-13: Nyílttér - :

Sikeres adománygyűjtés Erdővidéken

Július 11-én, szerdán adta át Bölönben az RMDSZ Erdővidék Széki Szervezete a kisrégió önkormányzatai által támogatott adománygyűjtés eredményeként összegyűlt közel 172 millió régi lejt.