Beteg az egész ország

2010. augusztus 13., péntek, Nyílttér

Árapatakon 1989 decemberében fegyverrel a kezünkben védtük a születő, új demokráciát abban a reményben, hogy Románia megszabadul a kommunista érától, s az új politikai osztály képes lesz az ország demokratizálására.

Elsősorban természetesen a fiatalokra számítottunk. Sajnos, az elmúlt évek során bebizonyosodott az a mondás: a nagy halak felfalják a kicsiket. Sok jó képességű, felkészült fiatalnak be kellett látnia, a kórusban úgy kell fújniuk, ahogyan az idősebbek diktálják. S arra is rájöttek: ha alkalmazkodnak, a ,,húsosfazék" közelébe kerülhetnek. Menet közben sok mindent eltanulnak a tapasztalattal rendelkező kórustagoktól, például a hazugságot, a csalást s a korrupció minden formáját. Sőt, elsajátítják ezeknek a gyakorlatban való alkalmazását is. Élnek is ezzel a lehetőséggel kisebb vagy nagyobb sikerrel. Akinek nem inge, ne vegye magára.

Így és ehhez hasonlóan alakult ki az ,,új" politikai elit, amely a sokat hangoztatott reformok ellenére az országot lehetetlen helyzetbe sodorta. Az elégedetlenség szinte elérte a tetőfokát. Beteg a tanügy, beteg az egészségügy, beteg az igazságszolgáltatás, egyszóval beteg az egész ország.

Ezt az áldatlan helyzetet igazolják a különböző társadalmi megmozdulások is, mint a tüntetések, sztrájkok stb. Ezek hatása egyelőre az elvárások határa alatt marad.

Az államfő és gyors beszédű miniszterelnöke, a miniszterek csak ígérgetnek, de marad minden a régi. Sőt, egyre csökken az életszínvonal. Ez a kormány képtelen, tehetetlen és felkészületlen az ország vezetésére. Nem tartják tiszteletben a törvényeket. A kormányhatározatok és -rendeletek nem életképesek.

Az ország lakóinak nagy százaléka elégedetlen, 15—20 százaléka pedig, írva és mondva, éhezik. Mi a teendő? Összefogásra van szükség. Közösen kell fellépni nemzetiségre és foglalkozásra való tekintet nélkül. El kell sodorni az ország éléről a hozzá nem értő vezetőket, s velük együtt a hazugságot, a csalást, a korrupciót. Mindezt törvényes eszközökkel!

Tőlünk is függ, hogy lesz-e más alapokra épített Románia, amelyben a vezetők az adófizetők érdekében is dolgoznak. Amelyben tiszteletben tartják az alkotmányt, az ország törvényeit, és a társadalom minden tagja otthon és egyenlőnek érzi magát. Amikor nem lesznek koldusok és éhezők, autonómia is lesz Székelyföldön.

Molnár Sándor, Árapatak

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-08-13: Nyílttér - :

Sikeres adománygyűjtés Erdővidéken

Július 11-én, szerdán adta át Bölönben az RMDSZ Erdővidék Széki Szervezete a kisrégió önkormányzatai által támogatott adománygyűjtés eredményeként összegyűlt közel 172 millió régi lejt.
2010-08-13: Nyílttér - :

A mozgásért küzdöttünk (Visszajelzés)

A Háromszék augusztus 5-i számában Küzdelem a semmiért címmel két szülő elégedetlenségét fejezi ki a rétyi triatlonverseny szervezőivel. Kifogásaikra a következőket válaszolom: