Bardociak és gesztiek

2010. augusztus 13., péntek, Gazdaság

Történt 2010. augusztus 8-án Bardocon, amikor e jeles napon nehéz volt szavakba önteni a szívekben keletkező érzelmeket. A bardociak és a gesztiek (Magyarország) — két testvértelepülés — gondolatai két évszám, 1990—2010 és a köztük eltelt húsz év körül forogtak.

Augusztus 8-án, vasárnap tehát gyülekezőt húztak Bardocon. Igen, emlékeztek. Emlékeket idéztek fel egymásról, örültek egymásnak. Megosztották örömüket és bánatukat, akár könnyeket csalva egymás szemébe. Mikor is volt? Hogy is volt? Úgy volt, ,,mint a mesében" — mondta Brandtné Czirják Éva, a geszti iskola igazgatónője, a kapcsolattartás egyik tartópillére. ,,Igen, 1990-ben a gesztiek elindultak, hogy megtalálják azt, ami hiányzott az életükből" — mondta. A vándorlás során ,,a világ végén" rátaláltak a bardociakra. Segélyszállítmányt hoztak, búzát, a mindennapi kenyérnekvalót. Így kívántak a határon túli testvéreiknek segítségére sietni 1990-ben. Áldott legyen az a búza, ami azóta baráti kapcsolattá alakult, és tart immáron húsz éve. ,,Húsz év alatt mindannyiunk élete nyitott könyv lett. Kölcsönösen megismertük egymást. Ez a kapcsolat sok mindent kibírt, melyben volt lakodalom, gyermekszületés, elmúlás, félresikerült szavazás, kormányváltás... Ami mégis összetart bennünket, az a szeretet, az egymás iránti tisztelet. Büszkék vagyunk erre a kapcsolatra. Míg időnk és energiánk engedi, szervezzük, keressük az egymással való találkozást" — mondta Borsós Lászlóné pedagógus, a kapcsolat másik tartópillére.

Katona Csiki Ildikó bardoci tanítónő tiszta szívből kívánta, ,,hogy ez a barátság és szeretet olyanná terebélyesedjék, mint a szabadkígyósi óriásfa, amelynek átöleléséhez még több személyre legyen szükség".

Képek, pillanatok, nevetés, könnyhullatás és baráti ölelések jutottak eszünkbe. Barátság volt ez első látásra. Testvérbaráti kapcsolatunk 2008 nyarán vettetett papírra Bardocon, majd néhány hónap múlva Geszten. A két település iskolája is szorosabbra fűzte kapcsolatát, és még 2007-ben aláírták testvériskolai szerződésüket. ,,Ez a szoros kötelék a gesztiek és a bardociak között maradjon így az idők végezetéig, ha ez túl nagy kérés az Istentől, megelégszünk az életünk végéig tartó testvérbaráti kapcsolattal is" — mondta Brandtné Czirják Éva.

A huszadik évfordulón együtt ünnepeltek a bardociak a gesztiek 58 fős csapatával. Márványtáblás emlékművet lepleztek le a bardoci Benkő József Általános Iskola előtt, ahol a két település polgármesterei — Balázsi Dénes (Bardoc), Fábián Zsuzsanna (Geszt) — mondtak ünnepi beszédet. Balázsi Zoltán lelkipásztor áldását adta rá. Nagyszámú ünneplő közönség énekelte együtt a magyar, majd a székely himnuszt.

Az esti rendezvényen Fazakas Attila iskolaigazgató köszöntötte a vendégeket és az egybegyűlteket. Jómagam és Katona Csiki Ildikó mondtunk ünnepi beszédet, felidézve az elmúlt húsz év emlékeit. A gesztiek részéről Brandtné Czirják Éva és Borsós Lászlóné emlékezett az elmúlt húsz évre. Ezt követte az iskolások és az ifjak ünnepi műsora, közös vacsora és reggelig tartó mulatság.

Az elmúlt évek emlékét emlékkönyvbe zárták a gesztiek Barátságunk lapjai címmel, és a bardoci családoknak adományozták, míg a bardociak emléklapokat adtak át a gesztieknek.

Szabó Csilla tanítónő, Bardoc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-08-13: Gazdaság - Kisgyörgy Zoltán:

Hová lett a Matild illata? (Fogyasztói panaszok)

Borvíztöltő a Bodoki-havas alatt
Megyénk egyik legjobb asztali ásvány- és gyógyvizének, a bodoki Matildnak immár több hónapja két új tulajdonságát észlelték: olykor, de nem minden töltetnél, orvosságszaga és klóros íze van. Mitől van, mikor van, s mikor nincs? Erre kerestük a választ a helyszínen, fenn, a Bodoki-hegység lábánál, az uniós szinten működő borvíztöltőben.
2010-08-13: Gazdaság - :

A Reménységgel Kanizsára

A sepsiszentgyörgyi Reménység Nyugdíjas Klub tagjai nemrég tértek haza magyarkanizsai (Szerbia — Vajdaság) látogatásukról, a testvérvárosbeli Nyugdíjas Szövetség meghívásának téve eleget. E nyolc napig tartó baráti látogatás pár mozzanatát szeretném felidézni.